Referat - Jurisdictia

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
322
Etichete
jurisdictia
Descarcari
370
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Jurisdictia


Capitolul I – JURISDICTIA SI ROLUL EI ÎN STATUL DE DREPT

Notiunea de jurisdictie

Sistemul judiciar, reprezinta în orice stat democratic o componenta esentiala a civilizatiei si progresului social, constituie o importanta disciplina juridica care se studiaza azi în majoritatea facultatilor de drept din tarile democratice.
Conceptul de jurisdictie are multiple acceptiuni, doua dintre acestea sunt relevante înprocesul de înfaptuire a justitiei si prezinta interes pentru studiul organizarii judiciare din orice stat democratic.Într-o prima acceptiune , termenul de jurisdictie desemneaza „puterea de a decide asupra conflictelor ivite între subiecte de drept-persoane fizice sau juridice-prin aplicarea legii”. Termenul provine din limba latina, de la jurisdictio, cuvînt compus din jus (drept si dicere (a spune, a pronunta, care înseamna a pronunta dreptul.
Într-o a doua aceptiune, jurisdictia desemneaza totalitatea organelor prin care statul distribuie justitia. Constitutia si legea de organizare a sistemului judiciar se refera uneori la „instante” si „tribunale” tocmai în aceasta acceptiune. Acesta acceptiune a conceptului de jurisdictie prezinta interes teoretic si practic din punct de vedere al studiului organizarii sistemului judiciar


Delimitarea activitatii judiciare de activitatea celorlalte autoritati publice

În activitatea judiciara se delimiteaza în mod esential de atributiile si actele autoritatii legiuitoare. Deosebirile vizeaza organizarea, constituirea si activitatea celor doua categorii de autoritati precum si existenta unor proceduri diferite prin care se realizeaza functia judiciara si legislativa.
Organele legislative se constituie în urma alegerilor organizate conform legii fundamentale si legilor organice dezvoltatoare. Mandatul organelor legiuitoare este limitat în timp, în prezent la o durata de patru ani, conform prevederilor Constitutiei adoptate în anul 1991. organele judiciare sunt numite, iar judecatorii beneficiaza de inamovibi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org