Referat - Notiunea de antanta in dreptul comunitar si dreptul romanesc

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
384
Etichete
notiunea, antanta, dreptul, comunitar, dreptul, romanesc
Descarcari
313
Nota
0 / 10 - 0 voturi








NOTIUNEA DE ANTANTA
ÎN DREPTUL COMUNITAR SI DREPTUL ROMÂNESC








DREPTUL CONCURENTEI
BERBECE OANA
Anul I Master

NOTIUNEA DE ANTANTA ÎN DREPTUL COMUNITAR SI DREPTUL ROMÂNESC


În domeniul concurentei, legislatia de baza si cea secundara sunt armonizate cu legislatia europeana similara, existând un grad avansat de compatibilitate referitor la modul de tratare si reglementare a întelegerilor, practicilor concertate, abuzului de pozitie dominanta si controlului concentrarilor economice.
În general, legislatia privind concurenta (întelegerile, abuzul de pozitie dominanta si concentrarile economice) urmeaza, asa cum s-a apreciat si în ultimul Raport de evaluare asupra progreselor înregistrate de România, linia legislatiei Comunitatii: art.81 si 82 din Tratatul de la Amsterdam (inclusiv Regulamentul 17/1962 privind aplicarea acestor articole) se reflecta în Legea 21/1996 în vigoare de la 1 februarie 1997; Reglementarile CEE 4064/1989 si 3384/1994 privind controlul concentrarilor economice sunt preluate de Regulamentul privind autorizarea concentrarilor economice adoptat de Consiliul Concurentei. Au fost de asemenea adoptate in acelasi spirit, Regulamentul privind exceptarea pe categorii de întelegeri, decizii de asociere ori practici concertate; Regulamentul de organizare, functionare si procedura al Consiliului Concurentei; Instructiuni cu privire la calculul cifrei de afaceri si Instructiuni pentru definirea pietei. 
Regula comunitara cea mai importanta de concurenta este art. 81 care se refera la ceea ce majoritatea autorilor si instantelor numesc "antante". Legea româna a concurentei 21/ 1996 defineste în art.2 alin. 2 ceea ce înseamna antanta : “Când agentii economici, determinati conform alin. (1) lit. a), (agenti economici sau asociatii de agenti economici - persoane fizice sau juridice - de cetatenie, respectiv de nationalitate româna sau straina, denumiti în continuare agenti economici) participa la o grupare realizata pe cale conventionala prin aco


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org