Referat - Noua reglementare a institutiei extradarii

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
324
Etichete
noua, reglementare, institutiei, extradarii
Descarcari
217
Nota
0 / 10 - 0 voturi


































Studenta: TUFEANU DANIELA
Anul II, Administratie Publica

Coordonator:
Profesor univ. dr. BOROI ALEXANDRU






1. SCURT ISTORIC


Institutia extradarii în dreptul român apare de la sfârsitul secolului al XIX – lea.
Recent România a cerut extradarea unor ofiteri taiwanezi de pe nava „ Maersk – Dubai”, acuzati de uciderea a trei pasageri clandestini români, pe care i-a abandonat pe mare, în apele teritoriale canadiene. Cererea a fost fundamentata pe un tratat încheiat între Marea Britanie si România, datând înca din anul 1893, în baza caruia Canada este considerata parte a Commonwelth- ului.
Însa cele mai elocvente izvoare despre institutia extradarii sunt cele de la începutul secolului XX, respectiv Constitutia Regatului României din 1923, unde, în Titlul II, art. 32 se spune: „ Extradarea refugiatilor politici este oprita”.
La 20 aprilie 1929 se semneaza un Protocol privind considerarea infractiunilor de falsificare de moneda ca infractiuni de drept comun, în ceea ce priveste extradarea, iar la 3 mai 1930 Regele semneaza Decretul 1460 privind promulgarea legii privind ratificarea Protocolului.
Codul Penal din 1936, denumit si Codul Penal Carol al II-lea, stipuleaza, în capitolul IX, articolul 634, aliniatele 1-6 conditiile de fond, conditiile privitoare la infractiune, pedeapsa si cu privire la urmari.
Codul penal român din 1968, în articolele 6 si 9 are reglementari privitoare la extradare.
Astfel, potrivit art. 6 alin. 2, „ Pentru infractiunile îndreptate împotriva intereselor statului român sau contra unui cetatean român, infractorul poate fi judecat si în cazul în care s-a obtinut extradarea lui”. În art. 9 denumit „ Extradarea” se prevede ca aceasta se acorda sau poate fi solicitata pe baza de conventie internationala, pe baza de reciprocitate si, în lipsa acestora, în temeiul legii.
Prima lege privind extradarea este Legea nr. 4/1971

Constitutia României din anul 1991, în articolul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org