Referat - Omisiunea sesizarii organelor judiciare

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
425
Etichete
omisiunea, sesizarii, organelor, judiciare
Descarcari
206
Nota
0 / 10 - 0 voturi

OMISIUNEA SESIZARII ORGANELOR JUDICIARE



Putem spune ca elementul material se poate realiza prin actiune sau inactiune sau prin a face ori a nu face ceva prin care, sunt consacrate in cele patru verbe: adica, (pretinde), (primeste), (accepta) ori (nu respinge) folosite în mod alternativ in determinarea continutului infractiunii, indica modalitatile de realizare a acesteia.
(1) Fapta functionarului de a (pretinde) bani sau alte foloase necuvenite:
(A pretinde) ceva inseamna a cere cuiva in mod staruitor, a formula o anumita pretentie. Aceasta se poate realiza prin cuvinte, gesturi, scrisori sau orice alt mijloc de comunicare cu conditia sa fie inteleasa de cel caruia i se adreseaza. Pretinderea poate sa fie expresa, dar ea poate imbraca si forma ocolitoare, aluziva.
In cazul in care functionarul nu a urmarit sa pretinda, dar cele spuse de el au fost interpretate ca o pretentie, careia i s-a dat urmare, fiind satisfacuta, va exista luare de mita, dar in modalitatea (primirii de bani ori alte foloase).
In caz de pretindere initiativa apartine intotdeauna functionarului, elementul obiectiv al infractiunii fiind realizat independent de acceptarea sau respingerea de catre particular.
(2) Fapta functionarului de (a primi) bani sau alte foloase:
(A primi) inseamna a lua in posesie un obiect care se inmaneaza, se daruieste, ori a incasa o suma de bani.
Remarcam ca primirea implica o dare corelativa si prin urmare initiativa apartine mituitorului. Actiunea de primire trebuie sa fie voluntara si spontana. Spontanetatea presupune o relativa concomitenta intre acceptarea promisiunii si primire. Acceptarea si primirea nu se pot produce insa decat in acelasi timp, deoarece daca ar fi avut loc acceptarea de bani ori alte foloase anterior primirii acestora, infractiunea de luare de mita s-ar fi consumat in momentul acceptarii. De aceea primirea este spontana. Daca darul sau folosul este predat unei persoane din familia functionarului, primirea se considera realizata numa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org