Referat - Omorul calificat

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
466
Etichete
omorul, calificat
Descarcari
230
Nota
0 / 10 - 0 voturi

OMORUL CALIFICAT

Continutul legal

Desi infractiunea de omor prezinta întotdeauna aceleasi caracteristici – actiunea de a ucide cu intentie o fiinta omeneasca, actiune ce are ca rezultat moartea victimei – în realizarea concreta poate prezenta diverse particularitati dupa cum în jurul faptei tipice (omorul simplu) se grupeaza, se alatura diferite elemente care, fara a schimba substanta faptei , îi dau acesteia o coloratura diferita sporindu-i gradul de pericol social. Omorul calificat reprezinta fapta persoanei care savârseste un omor în anumite împrejurari, anume prevazute de lege. Omorul calificat, infractiune prevazuta în art. 179 C. pen., reprezinta o modalitate agravata a infractiunii de omor.
Aceasta fapta prezinta un grad de pericol social mai ridicat fata de infractiunea de omor simplu, ceea ce explica incriminarea sa, prin dispozitii separate si sanctiunea mai severa.

2. Obiectul ocrotirii penale

a) Obiectul juridic special îl constituie relatiile sociale privind dreptul fundamental la viata. b) Obiectul material este corpul persoanei aflata în viata asupra careia se îndreapta actiunea ucigatoare. Nu intereseaza daca victima era sanatoasa ori se afla într-o stare avansata de boala si nu ar mai fi trait mult daca ar fi fost ucisa.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org