Referat - Organizatiile internationale interguvernamentale

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
332
Etichete
organizatiile, internationale, interguvernamentale
Descarcari
234
Nota
0 / 10 - 0 voturi


ORGANIZATIILE INTERNATIONALE
INTERGUVERNAMENTALE


G. Fitzmaurice, unul dintre raportorii Comisiei de drept international a ONU, a propus urmatoarea definitie:

„O asociere de state, constituite prin tratat, înzestrata cu o constitutie si organe comune si posedând o personalitate juridica distincta de cea a statelor membre.”

Cele doua conventii de la Viena (1969 si 1986) privind dreptul tratatelor nu au preluat ca atare definitia data de Fitzmaurice, ci au definit organizatiile internationale ca „organizatii interguvernamentale, excluzând organizatiile neguvernamentale (ONG) care, desi opereaza la nivel international, nu se realizeaza prin intermediul statelor.

Profesorul Bindschedler da o alta definitie care vine în completarea celei date de G. Fitzmaurice. În opinia lui, organizatia internationala „este o asociatie de state, stabilita prin si bazata pe un tratat, care urmareste scopuri comune si care are organe speciale proprii, îndeplinind functii particulare în interiorul organizatei.” Definitia adauga un element nou „scopul comun”, dar omite cerinta ca organizatia sa aiba personalitate juridica distincta de cea a statelor membre.

În concluzie, nu exista pâna în prezent o definitie a organizatiilor internationale unanim acceptata.

Pentru ca o asociere sa poata fi considerata organizatie internationala, trebuie sa îndeplineasca urmatoarele cerinte:

La respectiva asociere sa participe, în calitate de parti contractante, statele. În întelesul dat prin art. 2 al Conventiei de la Viena din 1969, organizatiile internationale sunt fondate de catre state si functioneaza prin vointa acestora.
Actul constitutiv al organizatiei sa reflecte acordul de vointa al statelor membre fondatoare. De regula, acest acord îmbraca forma unui tratat care în majoritatea cazurilor este un tratat multilateral. Tratatul de constituire contine angajamente mutuale si impune statelor o anumita co


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org