Referat - Revizuirea Constitutiei

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
409
Etichete
revizuirea, constitutiei
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi






REVIZUIREA CONSTITUTIEI










Cap.1.Introducere.


In toate sistemele constitutionale constitutia s-a impus ca lege fundamentala, ce sta la baza organizarii si functionarii statului. Adoptarea ei este astfel un eveniment deosebit de important, petru ca aceasta excede juridicului, fiind o realitate politico-statala pentru ca, in constitutie sunt reglementate si consacrate principiile fundamentale ale intregii vieti sociale si statale, valoarea, continutul, iar semnificatiile constitutiilor fiind exprimata inca de la primele acte constitutionale si constitutii.


Cap.2.Necesitatea revizuirii constitutiei.


Constitutiile reflecta atat sau preponderent necesitati ale prezentului, adica specifice momentului adoptarii, cat si puterea de previziune a constituantului, care trebuie sa tina cont de posibila evolutie a relatiilor sociale, de necesitatea unei anumite directionari a vietii politice. Dar oricata putere de previziune ar avea cei ce contribuie la elaborarea proiectului, precum si cei ce decid continutul normativ al constitutiei, aceasta poate sa nu mai corespunda exigentelor societatii la un moment dat. Fie ca apar probleme noi care cer solutii noi, fie ca sunt probleme cunoscute dar cer solutii noi, oricum se ajunge la completarea constitutiei cu noi articole. Uneori insa, nu este vorba de adaptarea constitutiei la nevoi si nici de gasirea unor noi rezolvari juridice celor vechi, ci pur si simplu de ameliorarea textului, de perfectionarea reglementarilor privind organizarea autoritatilor publice, garantarea drepturilor si libertatilor cetatenilor, adaptarea unor norme la nevoile sociale ce nu au fost just apreciate, etc. Revizuirea poate fi impusa de aderarea unui stat la anumite pacte internationale sau de incheierea unor tratate.
In cadrul aceluiasi regim politic constitutiile sunt ameliorate prin intermediul interpretarii sau revizuirii partiale. Dar in momente de rascruce, cand au loc rasturnari sociale, cand se trece de la monarhie la republica si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org