Referat - Rezolutiunea conventionala si judiciara a contractului de vanzare-cumparare comerciala

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
424
Etichete
rezolutiunea, conventionala, judiciara, contractului, vanzarecumparare, comerciala
Descarcari
308
Nota
0 / 10 - 0 voturi



REZOLUTIUNEA CONVENTIONALA SI JUDICIARA
A CONTRACTULUI DE VÂNZARE - CUMPARARE COMERCIALA

Rezolutiunea conventionala a contractului de vânzare – cumparare comerciala opereaza numai în cazul în care la momentul încheierii contractului sau ulterior, printr-o conventie separata, dar înainte de executarea obligatiilor, partile au stipulat printr-o clauza expresa, rezolutiunea de plin drept a contractului în cazul neexecutarii obligatiilor de catre una dintre ele.
În literatura juridica aceasta clauza expresa poarta denumirea de pact comisoriu expres.
Leguitorul nu a reglementat regimul clauzelor comisorii. În principiu ele sunt valabile, însa având în vedere consecintele lor asupra fiintei contractelor, sunt interpretate restrictiv si cu o mai mare severitate de practica judiciara ; de aceea, vointa comuna a partilor de a stipula o astfel de clauza trebuie sa fie declarata fara echivoc în cuprinsul contractului.
În functie de intensitatea efectelor pe care le produc, pactele comisorii pot fi de patru grade:
a) pactul comisoriu expres de gradul I, care este clauza contractuala prin care partile stipuleaza ca, în caz de neexecutare a obligatiilor de catre una dintre parti, contractul va fi rezolvit.
Stipularea unui acestui pact comisoriu în contractele comerciale este inutila, întrucât reproduce dispozitiile art. 1020 Cod Civil, conform carora ,,conditia rezolutorie este subînteleasa totdeauna în contractele sinalagmatice, în caz când una din parti nu îndeplineste angajamentul sau’’. În acest caz rezolutiunea contractului este judiciara pentru a opera fiind necesara sesizarea instantei de judecata care prin hotarâre sa pronunte rezolutiunea contractului.
b) pactul comisoriu expres de gradul II, care este clauza prin care partile stabilesc ca în cazul în care o parte nu va executa obligatiile contractuale asumate cealalta parte are dreptul sa desfiinteze unilateral contractul.
În acest caz rezolutiunea contractului opereaza fara a mai fi necesara sesizar


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org