Referat - Santajul

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
345
Etichete
santajul
Descarcari
318
Nota
0 / 10 - 0 voturi


SANTAJUL

1. Textul incriminator
Art. 211 C.pen. - ,,(1) Constrângerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobândi un folos injust, pentru sine sau pentru altul, se pedepseste cu închisoare stricta de la un an la 5 ani.
(2) Când constrângerea consta în amenintarea cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata, pentru sotul acesteia sau pentru o ruda apropiata, pedeapsa este închisoarea stricta de la 2 la 7 ani”.

2. Concepte operationale
Santajul reprezinta fapta care lezeaza sau este posibil sa lezeze dreptul persoanei santajate de a-si manifesta vointa si de a dispune de aptitudinile sale.
Santajul, în vorbirea curenta, este o modalitate imorala de obtinere în mod injust de la o persoana, prin constrângerea acesteia, a unui folos pentru cel care santajeaza ori pentru alta persoana.
Constrângerea reprezinta actiunea prin care o persoana este silita sa faca ori sa nu faca ceva contrar vointei sale. În absenta acestei constrângeri nu avem infractiune.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org