Referat - Simulatia

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
417
Etichete
simulatia
Descarcari
392
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SIMULATIA

INTRODUCERE

Printre mijloacele juridice prin intermediul carora se încearca, adesea, eludarea legii se afla si procedeul simulatiei.
Simulatia este o exceptie de la opozabilitatea contractului fata de terti, înseamna ca în anumite împrejurari si conditii, o terta persoana este îndreptatita sa nu tina seama, sa ignore, sa poata deci sa respinga, acele situatii juridice care au fost create prin anumite contracte. Cu alte cuvinte, partile din aceste contracte nu ar putea sa se prevaleze, fata de terti, de anumite situatii juridice pe care si le+au creat prin vointa lor contractuala.
O asemenea împrejurare de natura a face imposibil fata de terti un anumit contract este simulatia”
Cuvântul simulatie, provine din limba latina: simulatio, - onis.În dictionarul explicativ al limbii române, cuvântul simulatie înseamna „folosirea de catre o persoana s unui înscris constatator al unui act juridic care nu corespunde unei operatii reale”
Pentru a putea intra în detaliile acestei teme, vom prezenta în continuare unele aspecte generale legate de acest subiect.
În primul rând, este de mentionat faptul ca simulatia se refera doar la actele sau contractele juridice bilaterale sau multilaterale, numai acestea, fiind susceptibile de formare prin participarea mai multor parti.
Prin savârsirea unei simulatii, se urmareste de obicei, inducerea în eroare a tertelor persoane fizice sau juridice.
Scopul urmarit de parti prin procedeul simulatiei, este de cele mai multe ori: sustragerea unor lucruri de la posibilitatea de urmarire din partea creditorilor, indicarea unui pret mai mic la înstrainarea unor bunuri, pentru a se plati taxe de timbru mai reduse. etc.
„Numeroase sunt cauzele care pot determina o persoana sa ascunda, în totalitate sau în parte, adevarata înfatisare a actului juridic la care participa. În realizarea scopului urmarit se recurge, de cele mai multe ori, la efectuarea a doua operatii care se juxtapun: prim


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org