Referat - Teoria generala a dreptului

Categorie
Referate Drept
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
8346
Etichete
teoria, generala, dreptului
Descarcari
1381
Nota
9 / 10 - 1 vot


Teoria generala a dreptului
Cuprins:
Definitia dreptului, comentariu.
Normele tehnice, definitie comentariu.
Morala, definitie, comentariu.
Normele organizatiilor sociale, concept, caracter.
Conceptul de norma juridica, analiza sumara.
Structura norme; logica juridica, tehnica juridica, analiza si caracter.
Clasificarea normelor:
Dupa obiectul si metoda reglementarii juridice,
Dupa forta juridica a actului normativ in care sunt cuprinse,
Dupa sfera aplicari si gradul de generalitate,
Dupa redactare,
Dupa cracterul conduitei prescrise.
Conceptul de izvor al dreptului.
Obiceiul ca izvor de drept,
Legea ca izvor de drept,
Contractul normativ ca izvor al dreptului,
Practica juridica ca izvor al dreptului,
Doctrina ca izvor al dreptului.
Actiunea actelor normative in timp
Actiunea actelor normative in spatiu.
Conceptul de raport juridic. Trasaturi si premise.
Subiectele raportului juridic, notiuni si clasificare.
Statul; definitie, comentariu, premisele aparitiei.
Forma de guvernamant.
Forma de structura.
Regimul politic al statului.
Tehnica juridica, notiuni si metodologie.
Fazele aplicari dreptului.
Formele de interpretare a dreptului.
Metodele de interpretare a dreptului.
Analogia.
1
Definitia dreptului, comentariu
Dreptul este sistemul normelor stabilite sau recunoscute de stat, in scopul reglementari relatiilor sociale conform vointei de stat, a caror respectare obligatorie este garantata de forta coercitiva a statului.
Dreptul poate fi asemanat cu un arbore din a carui simpla tulpina se desprind numeroase ramuri care la randul lor, toate i-si trag seva din tulpina si radacina de care nu se pot detasa. Dreptul ca sistem al normelor juridice nu constituie un scop in sine. El este creat pentru a reglementa conduita oamenilor Aceasta se realizeaza prin reglementari juridice ce obliga oameni sa se comporte dupa anumite norme juridice. Aceste norme le dau oamenilor drepturi si obligatii. Dreptul ca sistem al normelor creaza raporturi sau relatii juridice. Dreptul ca expresie a vointei de stat reprezinta un obiectiv important al multor curente juridice si este privit ca un fenomen volitional sau nevolitional si il situeaza in sfera normativului si/sau al ralatiilor sociale. Dreptul se przinta ca o unitate intre continut si forma.
Continutul conditioneaza formele de exprimare denumite: -izvoare ale dreptului sau izvoare formale ale dreptului.
Formele de exprimare ale dreptului sunt acte normative si in primul rand legile, obiceiul juridic, precedentul juridic, contractul normativ.
Dreptul cuprinde elemente de natura ideologica relationala si institutionala. Continutul aparitia si dezvoltarea normelor ce sunt realizate prin drept, pot fi intelese numai prin cunoasterea mecanismului factorilor ideologici, a politici. Prin drept sunt aduse la indeplinire cele mai importante masuri politice formulate ca fiind ale statului. Dreptul, constiinta juridica si politica este un fenomen social si psihologic complex de natura rationala, afectiva si volitiva. El reprezinta totalitatea ideilor si sentimentelor cu privire la drept, dreptate legalitate. In cadrul constiintei juridice cel mai important rol il are ideologia juridica. Aceasta este determinanta in furnizarea cunostintelor cu privire la fenomenele juridice de valoare, si a atitudini fata de ele. Corelatia dintre constiinta juridica si drept constituie o premiza de elaborare a dreptului. Continutul si forma dreptului este rezultatul mai multor factori si au loc in conditiile impletiri acestora . Prin drept sun aduse la inplinire cele mai importante masuri ale statului. Politica se realizeaza numai prin elaborarea dreptului si a normelor juridice.
2
Normele tehnice, definitie, comentariu
Actiunea statului asupra relatiilor sociale are loc in cadru unui sistem de reglementare al relatiilor sosiale, compuse dintr-un ansamblu de reguli sau norme sociale. Termenul de norma desemneaza o categorie de baza a stiintelor sociale, cum sunt; stiintele juridice economice sociologice si lingvistice. Exprimarea normei se face in functie de mijloacele cu care opereaza fiecare stiinta in parte: cuvinte, cifre, desene, grafice etc. Cu toate acestea termenul de norma are o semnificatie de baza si o regula generala, o unitate de masura un criteriu de apreciere si un sistem de referinta in comportamentul indivizilor in societate.
Normele tehnice reglementeaza comportarea oamenilor in procesul de productie, fata de natura, fata de mijloacele de productie, unelte de munca, in societate. Ele sunt expresia raportului dintre legile naturii si conduita umana. Scopul normelor tehnice e...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org