Referat - Caracterizarea merceologica generala a capsunilor

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3681
Etichete
caracterizarea, merceologica, generala, capsunilor
Descarcari
808
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


Caracterizarea merceologica generala a capsunilor
studiu de caz
Merceologie
Cuprins
1. Introducere
2. Fructele-alimente
3. Capsunii- caracteristici, origine, soiuri
4. Compozitia biochimica a fructelor de capsuni si valoarea lor in alimentie
5. Procesul tehnologic la capsuni; comercializarea, depozitare, transport
6. Caracteristici calitative
7. Bibliografie
1. Introducere
Comertul mondial cu marfuri alimentare brute si prelucrate se afla sub incidenta:
disponibilitatilor de resurse agro- alimentare si a fluxurilor comertului international;
ridicarea gradului de prelucrare a alimentelor, piata fiind impulsionata de industrializarea rapida a sectoarelor de productie alimentara, aparitia unor noi forme de distributie si dezvoltarea unor noi forme de consum;
utilizarea unor mecanisme eficiente de adaptare la exigentele protectiei consumatorilor.
Progresul continuu al societatii umane a dus la o omniprezenta a tehnologiei in toate domeniile. Produsele alimentare sunt si ele obtinute astazi cu ajutorul tehnologiilor si procedeelor moderne, iar cererea tot mai mare care se inregistreaza duce la o supraproductie si o oferta variata din partea producatorilor alimentari.
Astfel se face tot posibilul ca alimentele sa aiba succes, sa poata fi conservate pe perioade cat mai lungi, sa aiba culori cat mai atractive, sa fie cat mai bogate in vitamine chiar daca sunt obtinute pe cale artificilala.
Comertului ii sunt specifice o serie de axiome dintre care urmatoarele sunt decisive:
comertul se face cu marfa
comertul este o indeletnicire profitabila
comertul se bazeaza pe credibilitate
comertul presupune un grad mare de profesionalism.
2. Fructele-alimente
Marfa alimentara, sau alimentul reprezinta toate substantele sau produse prelucrate, partial prelucrate sau neprelucrate destinate sa fie ingerate de oameni.
Termenul de „ marfa alimentara” nu cuprinde :
hrana pentru animale
animalele vii, mai putin cele care nu sunt preparate in vederea consumului uman
plantele inainte de recoltare
medicamentele
cosmeticele
tutunul si produsele din tutun
stupefiantele si substantele psihotrope
reziduuri si contaminanti.
Conform acestei definitii fructele sunt alimente care se pot consuma atat in stare prelucrata (compoturi, sucuri, etc.), cat si in stare neprelucrata.
Romania se situeaza pe locul 12 in Europa in ceea ce priveste consumul de fructe pe cap de locuitor - 55 kg./cap de locuitor. Este o valoare destul de mica, comparativ cu Italia - 123 kg./cap de locuitor - sau Bulgaria - 116 kg./locuitor - , dar inaintea unor tari ca Marea Britanie - doar 40kg./cap de locuitor - sau Polonia - 50 kg./locuitor. Consumul optim pe tipurile de fructe se situeaza in ceea ce priveste merele la 28 kg./locuitor, piersici - 2,6 kg./locuitor, capsuni - 2 kg./locuitor, iar punele - 18,1 kg./locuitor. (2003)
Fructele, datorita continutului ridicat in vitamine, saruri minerale, glucide usor asimilabile, accizi si alte principii fiziologice active, constituie un factor indispensabil in alimentatia rationala a omului.
3. Capsunii- caracteristici, origine, soiuri
Capsunul (fragaria grandiflora) este un arbust fructifer; originea lui este diferita in functie de soiul din care apartin; astfel Gorella- Olanda, Pocahontas- S.U.A., Red Gauntlet- U.K., Regina- Germania, Senga Sengana- Germania, Talisman- U.K., Benton- S.U.A., Aiko- S.U.A., Dukat- Polonia, Elsanta- Olanda etc.
Capsunul este una dintre speciile pomicole care prezinta un interes economic si alimentar deosebit datorita potentialului mare de productie, calitatii fructelor, continutului in vitamina C si alte substante utile pentru alimentatia omului.   Capsunele se numara alaturi de cirese printre primele fructe care ajung la maturitate in timpul anului (mai-iunie).
Capsunul este o planta perena formata in conditii de padure, la umbra, intr-un sol reavan aerat si acoperit an de an cu straturi noi de frunze, ceea ce a determinat formarea unui sistem radicular nu prea profund.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org