Referat - Antreprenoriat

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5141
Etichete
antreprenoriat
Descarcari
948
Nota
8.33 / 10 - 3 voturi

UNIVERSITATEA “AL.I.CUZA” IASI
FACULTATEA DE ECONOMIE SI ADMINISTRAREA AFACERILOR
REFERAT LA INITIEREA SI ADMINISTRAREA MICILOR AFACERI
CARACTERISTICILE ANTREPRENORILOR
Ludovic al XVI-lea obisnuia sa afirme ca o tara este bogata cand oamenii ei sunt bogati. Fireste afirmatia este la fel de adevarata si astazi ,asa cum demonstreaza realitatile din numeroase tari. In conditiile contemporane principalii artizani ai bogatiei sunt anreprenorii. Deci, tarile care se vor bogate,trebuie sa acorde o atentie deosebita anreprenorilor.
Recunoasterea anreprenorilor dateaza inca din secolul XVIII in Franta ,cand economistul Richard Cantillona asociat asumarea de riscuri in economie cu antreprenoriatul. In Anglia ,in jurul aceleiasi perioade Revolutia Indusriala evolua,iar anreprenorii jucau un rol vizibil in transformarea resurselor.
Joseph Schumpeter (1934) ,un geniu al economiei secolului XX, spunea:”In antrprenoriat exista o intelegere pe care o facem in legatura cu un anumit tip de comportament care include:1)initiative 2)organizarea si reorganizarea mecanismelor socio-economice 3)acceptarea riscului si a esecului” Antreprenoriatul ca subiect de discutie si analiza a fost introdus de economisti in secolul XVIII si acontinuat sa atraga interesul economistilor in secolul XIX.
Numeroase studii ce au fost conduse au determinat faptul caanumite calitati personale sunt necesare pentru afi un anreprenor de success. Anreprenorii sunt caracterizati ca interactiune intre urmatoarele calitati:control interior ,capacitate de planificare,asumarea riscurilor, inovatie, folosirea feedback-ului, luarea deciziilor,independenta. Noi caracteristici sunt adaugate in continuu acestei liste.
In viziunea reprezentantilor scolii behavioriste, cea care acorda cea mai mare atentie elementelor cecaracterizeaza anreprenorii ,principalele aspecte care le sunt specifice sunt acelea de: inovatori, leaderi ,asumatori de riscuri, independenti ,creatori, tenaci ,energici, originali, optimisti, centrati pe rezultate, flexibili, materialisti, insa un progres remarcabil in ceea ce priveste abordarea continutului muncii si caracteristicilor anreprenorului realizeaza Jacques Fillon . In unul din ultimile sale studii el realizeaza o abordare integratoare deosebit de interesanta si utila a activitatilor si caracteristicilor specifice anreprenorilor:
Identificarea oportunitatilor de afaceri Fler/Intentie
Conceperea de viziuni antreprenoriale Imaginatie/independenta/pasiune
Adoptarea deciziilor Ratiune/prudenta
Realizarea de viziuni Capacitate de orientare/constanta/tenacitate
Punerea in functiune a echipamentelor Dexteritate tehnica
Aprovizionarea cu materii prime,materiale etc Acuitate
Fabricarea propriu-zisa a produselor Diferentiere/originalitate
Atagerea si implicarea personalului Previziune
Vanzarea produselor si serviciilor Flexibilitate
Determinarea personalului” sa faca ce trebuie facut” Comunicare
Alte caracteristici ale anreprenorilor ar putea fi:
Determinare si perseverenta:Mai mult decat oricare alt factor,dedicarea totala catre success ca anreprenor poate depasi obstacolele. Determinarea puternica si perseverenta pot face un anreprenor sa faca fata oricaror greutati pe care alte persoane le-ar considera insurmontabile si chiar pot compensa lipsa de experienta si de indemanare a personalului angajat.
Dorinta de acastiga: Anreprenorii examineaza o situatie ,determina cum isi pot mari sansele de castig si trec mai departe. Ca rezultat riscurile considerate mari de persoanele obisnuite sunt riscuri mari pentru anreprenori.
Cautarea feedback-ului: Antreprenorii eficienti sunt adesea descrisi ca avand capacitatea de a invata repede . Cpre deosebire de alte personae ei au si dorinta puternica de a sti cat de bine se descurca si cum isi pot imbunatati rezultatele.Feedback-ul este important deoarece anreprenorul doreste sa invete din greseli si din experiente anterioare.
Rezolvarea problemelor persistente: Anreprenorii nu sunt intimidati de situatii dificile.Increderea in sine si optimismul general il fac sa vada imposibilul ca pe ceva ce doar necesita mai mult timp pentru a fi rezolvat.Problemele simple il plictisesc, anreprenorii sunt extrem de persistenti insa sunt realisti in a aprecia ceea ce ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org