Referat - Capitalurile intreprinderii

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
319
Etichete
capitalurile, intreprinderii
Descarcari
383
Nota
0 / 10 - 0 voturi



CAPITALURILE ÎNTREPRINDERII

Capitalurile unei întreprinderi pot fi capitaluri proprii si împrumutate. Prin însumarea capitalurilor proprii cu datoriile pe termen mediu si lung se obtine capitalul permanent.
1.Capitalurile proprii – se formeaza din surse sau contributii interne, dar si externe.
Contributiile externe includ aprtul proprietarilor si eventual unele aprturi ale statului,cele ale unor organizatii specializate, iar sursele interne provin în special din capitalul de autofinantare al firmei.
1.1.Contributii externe.
a)Contributia proprietarilor
Orice întreprindere individuala sau sub forma de societate nu poate fi înfiintata daca nu dispune de un nivel minim de capital propriu. Proprietarii trebuie sa angajeze un minim de aport care sa constituie capitalul social al firmei.
Fiecare asociat în schimbul aportului sau va primi un numar de parti sociale/actiuni care reprezinta dreptul lor asupra capitalului.
Actiunea – titlu de participare care confera posesorului sau calitatea de asociat/actionar dându-i dreptul la o parte proportionala din beneficiile nete distribuite. Actionarul primeste un dividend, dupa ce din beneficiile brute s-au efectuat scazaminte pentru plata impozitelor si constituirea rezervelor legale. În caz de lichidare a societatii, actionarul va primi sumele cu care a contribuit la crearea capitalului, însa numai dupa ce au fost achitate datoriile catre ceilalti creditori. Detinatorul unei actiuni care doreste sa-si recapete fondurile imobilizate nu poate sa ceara întreprinderii contravaloarea lor, dar le poate negocia pe pietele de actiuni.
Schimburile care au loc pe piata se fac în functie de cererea si oferta de actiuni potrivit unor estimari subiective ale pietei asupra valorii întreprinderii.Cursul actiunilor poate fluctua peste sau sub valoarea nominala,în functie de rezultatul economicio-financiar al firmei,rezultatele care sunt obtinute din bilanturile si conturile de profit si pierdere care trebuie sa fie publicate.
Actiunile nu a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org