Referat - Continutul si obiectivele COP

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3691
Etichete
continutul, obiectivele, cop
Descarcari
621
Nota
9 / 10 - 1 vot

Continutul si obiectivele Conducerii Operative a Productiei
Bunurile si serviciile ce se gasesc pe piata sunt realizate an cadrul sistemelor de productie. Sistemul de productie reprezinta un ansamblu ordonat de elemente caracterizat prin interactiune si interdependenta capabil sa realizeze sub actiunea unor stimuli anumite obiective, anumite componente.
Elementele componente:

Conducerea
productiei
INTRARI
FABRICA-
TIE
IESIRI
CLIENTI
Activitatile principale care au loc într-o întreprindere sunt:
aprovizionarea cu materii prime, materiale, etc.
fabricatia (transformarile);
stocarea de materii prime, materiale, produse finite, etc., care are rolul de a asigura o anumita independenta a sistemului fata de furnizori si fata de variatia cererii.
În functie de existenta acestor trei grupe de activitati, exista patru tipuri de structuri de sisteme de productie:
executia unor produse din stocurile create de materii prime, produse destinate stocarii, stocuri care asigura satisfacerea cererii.
( ? (?( ? ( C
transformarea materiilor prime în produse finite destinate stocarii. Ex. În industria alimentara.
(O( ? ( C
productia individuala (la comanda):
( ? (O( C
executia unor produse cu materialul clientului:
(O( C
Conducerea productiei cuprinde doua grupe de actiuni si decizii:
proiectarea sistemelor de productie;
exploatarea si controlul sistemelor de productie;
Conducerea Operativa a Productiei cuprinde ansamblul deciziilor si activitatilor care au ca scop sustinerea planului de productie principal stabilind sarcini operative de productie ale unitatilor întreprin-derii si ale subunitatilor componente, pe perioade scurte de timp, lansarea si controlul îndeplinirii acestor sarcini operative.
Principalele subactivitati ce compun Conducerea Operativa a Productiei sunt:
programarea productiei: defalcarea în timp si spatiu a obiectivelor cuprinse în planul de productie, coordonarea lucrarilor necesare executarii acestor programe;
Principalele lucrari (activitati) ce compun programarea productiei sunt:
-previziunea cererii pentru viitorul apropiat;
-determinarea unor parametrii specifici;
-elaborarea programelor si a graficelor de productie.
lansarea programelor de productie consta în întocmirea si transmiterea conducatorilor directi ai productiei a documentelor referitoare la manopera, salarii, materiale, utilitati, etc. si a documentatiei tehnico-economice necesare realizarii programelor operative. Documentele referitoare la materiale, mano-pera, utilitati,etc formeaza documentatia economica a lansarii si va servi la calculatia costului produselor devenind astfel document.
executia propriu-zisa cuprinde lucrari, activitati legate de desfasurarea efectiva a fabricatiei. Ex. Repartizarea lucrarilor pe locuri de munca, pregatirea locurilor de munca, înregistrarea aspectelor le-gate de functionarea masinilor si utilajelor;
controlul îndepliniri programelor de productie are loc pe parcursul întregii desfasurari a fabricatiei rezultând informatii necesare corectarii programelor initiale.
Obiectivul principal al Conducerii Operative a Productiei îl constituie satisfacerea cererii din punct de vedere al nomenclaturii, volumului, calitatii si a timpuluila un cost cât mai mic. Pornind de la acest obiectiv general se desprind o serie de obiective specifice Conducerii Operative a Productiei :
estimarea cererii pentru perioada de programare. Programele de productie trebuie sa anticipeze cererea în scopul scurtarii ciclului (perioadei) între primirea comenzii si livrarea efectiva a produselor. Previziu-nea cererii permite lansarea în fabricatie a unor loturi economice de fabricatie cu influente favorabile asupra activitatii întreprinderii.
Folosirea deplina si uniforma a resurselor întreprinderii :
Actiunile si deciziile declansate de programele de productie angajeaza înterprinderea cu diferite cheltuieli care nu sunt recuperate decât prin realizarea vânzarilor prevazute. Probleme deosebite apar atunci când exista o mare variatie a cererii de la o perioada la alta. Cresterea cererii impune prelungirea perioadei de lucru, angajari suplimentare, investitii suplimentare,etc. Diminuarea cererii genereaza reduce-rea programului de lucru, desfacerea contractelor de munca al...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org