Referat - Evaziunea fiscala

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
365
Etichete
evaziunea, fiscala
Descarcari
509
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tema: Evaziunea fiscala.

1. Aspecte teoretice privind evaziunea fiscala.

„Evaziunea fiscala a aparut o data cu statul
si va disparea o data cu statul”
Vasile Bârlea

Geneza evaziunii fiscale este indisolubil legata de stat si aparitia lui. De-a lungul istoriei, formele de manifestare au evoluat odata cu dezvoltarea economico-sociala. Sustragerea de la plata obligatiilor au fost o preocupare istorica a celor care trebuiau sa le plateasca.
Multitudinea obligatiilor pe care legile fiscale le impun contribuabililor ca si, sau mai ales, povara acestor obligatii au facut sa stimuleze, în toate timpurile, ingeniozitatea contribuabililor în a inventa procedee diverse de eludare a obligatiilor fiscale. ,, Evaziunea fiscala a fost întotdeauna în special activa si ingenioasa pentru motivul ca fiscul lovind indivizii în averea lor, îi atinge în cel mai sensibil interes; interesul banesc”.
Evaziunea fiscala este unul dintre capitolele cele mai studiate atât de teoreticieni, cât si de tehnicieni în materia fiscala. Cu toate acestea, în pofida a tot ce scrie despre cauzele, modalitatile, amploarea, controlul sau sanctiunile privitoare la evaziunea fiscala, cuvintele care desemneaza acest fenomen sunt imprecise, iar domeniul pe care-l exploateaza este incert.
Aceasta imprecizie provine de la diversitatea cuvintelor folosite pentru desemna mai mult sau mai putin, acelas fenomen-neîndeplinirea voita de catre contribuabili a obligatiilor lor fiscale legale.
Daca se vorbeste într-adevar de frauda, se vorbeste în aceeas masura de frauda legala sau legitima, de frauda ilegala, de abuzul dreptului de a fugi din fata impozitului; de libertatea alegerii caii celei mai putin impozante sau subestimare fiscala, frauda la lege sau economie subterana.
Confuzia terminologica este, de altfel, cu atât mai importanta, cu cât cuvintele au sensuri diferite de la autor la autor. Totusi, cel mai adesea frauda fiscala


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org