Referat - Forme tipologice ale sistemului economiei de piata

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
6157
Etichete
forme, tipologice, ale, sistemului, economiei, piata
Descarcari
873
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi


Forme tipologice ale sistemului economiei de piata
Odata cu aparitia diviziunii muncii s-a produs trecerea de la economia naturala, specifica societatii primitive, la economia de schimb. Economia naturala era acel sistem economic în care productia era destinata exclusiv consumului producatorului, în vreme ce în economia de schimb productia este destinata schimbului sau vânzarii. Unii specialisti considera ca economia de schimb a devenit predominanta abia în ultimele doua-trei secole. Pâna la aparitia economiei de schimb societatea a experimentat prin urmatoarele tipuri de economie :
economia naturala
economia de troc
economia feudala
economia închisa
economia tarilor în dezvoltare si slab dezvoltate
economia fostelor tari socialiste
Economia de schimb sau de piata reprezinta o forma moderna a vietii economice în care oamenii îsi desfasoara activitatea în mod liber, în concordanta cu favorabilitatile pietei si pe baza respectului legilor juridice adoptate democratic. În cadrul economiei de schimb agentul economic are calitatea de producator-vânzator a unor bunuri destinateschimbului si cea de consumator al unor bunuri produse de alti agenti economici pentru satisfacerea nevoilor sale.
Economia de piata se întemeiaza pe proprietatea privata si raportul dintre resurse si trebuinte, dintre productie si consum. Ea se autoregleaza prin corelatia cerere-oferta-pret producand concurenta între agentii economici. În genere piata este locul de întâlnire dintre oferta producatorilor si cererea cumparatorilor. Piata însumeaza toate actele de vânzare-cumparare.
În economia de piata statul intervine doar foarte putin, la nivel macroeconomic, interventia sa limitându-se doar la trasarea liniilor orientative ale dezvoltarii dar nu prin constrângere, ci prin mijloace de stimulare economico-financiare. La nivel microeconomic fiecare agent economic îsi elaboreaza propriul plan de afaceri.
Trasaturi ale economiei de piata :
este centrul vital al economiei
pluralismul agentilor economici si ai centrelor de decizie economica
libertatea de decizie si de actiune a agentilor economici, dar ei îsi asuma responsabilitatea deciziei lor
este o economie concurentiala
Preturile bunurilor economice se stabilesc în mod liber, prin confruntarea cererii cu oferta, fara interventia statului si prin înlaturarea politicii monopoliste. Pretul este raportul între doua cantitati de bunuri economice propuse la schimb. Pretul reprezinta expresia baneasca a valorii de schimb. El exprima munca încorporata în fiecare dintre bunurile ce se schimba.
Mobilul principal al agentilor economici îl constituie profitul. Existenta unei economii de piata presupune :
existenta unui sistem monetar, bancar si valutar dezvoltat si stabil
existenta statului democratic care vegheaza la aplicarea legilor pietei si functionarea normala a mecanismelor economiei de piata
În economia de piata factorii de productie si bunurile economice realizate se afla în proprietatea agentilor economici. Proprietatea exprima raporturile ce se stabilesc între oameni fata de bunurile materiale si de alta natura, raporturi reglementate de normele sociale si juridice corespunzatoare. Proprietatea confera detinatorului urmatoarele drepturi :
posesiunea
dispozitia
utilizarea
uzufructul
Transferarea unor drepturi de proprietate se face prin închiriere concesionare sau ipotecare. În economia de piata exista mai multe forme de proprietate :
proprietate privata
proprietate publica
proprietate mixta
Într-o economie de piata proprietatea privata ocupa locul central, ea este fundamentul liberei initiative. Libera initiativa este expresia libertatii agentilor economici de a poseda bunuri, de a dispune de ele si de uzufructul lor. Libera initiativa presupune libertatea agentilor economici de a folosi cum cred ei de cuviinta bunurile aflate în proprietatea lor, libertatea deplina în adoptarea deciziilor, libertatea de a dezvolta, mentine sau restrânge actiunile lor, libertatea de a-si asuma riscul pentru tot ceea ce intreprind.
Intreprinderea este o veriga de baza a economiei de piata. Principalele functii ale intreprinderii sunt :
functia de productie
functia de cercetare-dezvoltare
functia comerciala
functia financiar-contabila
functia de personal
Principalele tipuri de intreprinderi sunt :
societatea în nume colectiv SNC
societatea comerciala simpla SCS
societatea comerciala pe actiuni SCA
societate cu raspundere limitata SRL
societatea pe actiuni
regiile autonome
Economia de piata îmbraca particularitati diferite de la o tara la alta, de la o etapa la alta. Ea se caracterizeaza prin :
dominarea proprietati private
autonomie si raspundere decizionala...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org