Referat - Influenta inflatiei asupra dezvoltarii economice

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4813
Etichete
influenta, inflatiei, asupra, dezvoltarii, economice
Descarcari
679
Nota
9 / 10 - 1 vot

Influenta inflatiei asupra
dezvoltarii economice
Fenomenul inflationist s-a facut simtit in viata oamenilor inca de la inceputuri sub diverse forme, care au afectat intr-o mare masura bunul mers al vietii economice,sociale si politice.
Inflatia reprezinta unul din cele mai puternice dezechilibre macroeconomice care afecteaza, mai mult sau mai putin, toate economiile nationale.
Termen larg folosit pretutindeni, inflatia continua sa ramana insuficient conturata. Procesul inflationist a aparut, cu mult înainte ca stiinta economica. Fiind, îanainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii.
Inflatia este un dezechilibru care afecteaza, în proportii diferite, toate economiile nationale, si care poate fi sesizat prin doua tendinte majore, si anume: cresterea generalizata a preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor. Se considera ca inflatia este o stare caracterizata prin cresterea permanenta mai rapida a volumului puterii de cumparare fata de volumul bunurilor si serviciilor, astfel încât din aceasta rezulta cresterea veniturilor si preturilor în timp ce valoarea banilor scade.
Masurarea inflatiei porneste, bineînteles, de la consensul teoretic cu privire la formele de manifestare ale fenomenului, dar realizarea în fapt a acestei intentii ramâne o problema complexa.
Instrumentul la care se apeleaza cel mai des în acest scop este indicele general al preturilor sau indicele sintetic al preturilor. Acesta, cu toate ca are anumite insuficiente, exprima, în linii generale, cresterea preturilor ca fenomen de ansamblu care afecteaza economia. Nu orice crestere a indicelui general al preturilor este expresia directa a inflatiei. Deci pentru a trage o cocluzie corecta cu privire la natura inflationista sau a cresterii indicelui general al preturilor, adesea, sunt necesare informatii si analize suplimentare.
Cealalta tendinta majora ce caracterizeaza situatia de inflatie, scaderea de cumparare a banilor, consta în relevarea faptului ca în decursul unei perioade relativ lungi, volumul bunurilor si serviciilor ce se cumpara într-o economie scade în comparatie cu masa monetara si nivelul preturilor. Aceasta se determina ca un raport între masa monetara si nivelul preturilor, aratând câte bunuri si servicii se pot cumpara cu cantitatea de bani existenta în economie, la un nivel dat al preturilor.
Cauzele inflatiei : inflatia este generata de tensiuni si dezvoltari inflationiste ale unor componente valorice ale procesualitatii economice.
Apar implicit forme ale inflatiei :
inflatia prin cerere - este generata de cresterea cererii globale de bunuri si servicii în raport cu oferta inelastica. Se manifesta sectorial ,dar se extinde rapid, generalizându-se.
inflatie prin costuri - este generata de cresterea nejustficata a unor categorii de costuri. Este o expresie a dezechilibrelor de pe piata factorilor de productie.
Inflatie importata - generata prin mecanismul cursului de schimb si prin mecanismul fluxurilor de capital.
Inflatie structurala - determinata de dezechilibre în structurile economice datorita accelerarilor politicii economice în diferite sectoare si de preponderenta interventionismului autoritatii publice pentru realizarea ajustarilor, armonizarilor si adaptarilor în vederea echilibrului economic global.
Cresterea substantiala a creditului duce relativ repede la dezechilibrul inflationist, la excesul de crestere nominala pentru bunurile de consum (inflatie pe credit). In anumite conditii, profiturile cresc mai incet decat masa economiilor disponibile ale inreprindelor.
Masurarea nivelului si a intensitatii inflatiei, inclusiv a formelor sale de manifestare au reprezentat preocupari ale teoriei economice. Au fost exprimate puncte de vedere diferite în legatura cu estimarea inflatiei, pornindu-se de la definirea conceptului.
Sunt puncte de vedere diferite care opteaza pentru masurarea-aprecierea inflatiei cu ajutorul urmatorilor indicatori:
1 – indicele general al preturilor (deflatorul):
;
2 – indicele preturilor de consum:
unde:
Qo = structura cosului de bunuri ce reflecta nevoia sociala în to;
P1/o = preturile aferente structurii bunurilor incluse în cosul de bunuri în t1 si to.
Metodologia de calcul a I.P.C. a facut obiectul unor ample cercetari ale organismelor publice centrale de statistica ale fiecarei tari, având în vedere Directivele U.E. privind armonizarea în domeniu, inclusiv necesitatea unor analize si studii comparabile în statistica internationala.
3 – indicele costului vietii ( I.C.V
Incadrarea fenomenului inflationist
SCIMB BAZAT PE TROC
PSEUDOINFLATI...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org