Referat - Institutionalismul

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
347
Etichete
institutionalismul
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi
















INSTITUTIONALISMUL




















VEBLEN,
THORSTEIN BUNDE
( 30 IULIE 1857 — 3 AUGUST 1929 )



- intemeiatorul curentului institutionalist -





APARITIA INSTITUTIONALISMULUI


Institutionalismul este un curent de analiza economica aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea in Statele Unite ale Americii ca reactie la dominatia teoriei neoclasice. El se opune, in particular, abordarii deductive si abstracte specifice teoriei dominante. Curentul a preluat si a dezvoltat orientarile teoretice si metodologice ale Scolii istorice germane, aplicandu-le problematicii social-economice din SUA.
Prin conceptual de institutie, sustinatorii curentului intelegeau totalitatea normelor juridice si de comportament care reglementau actiunile indivizilor, intreprinderilor, grupurilor sociale si administratiilor publice si private. Activitatea agentilor economici era analizata in cadrul institutiilor din care acestia faceau parte.
Adeptii institutionalismului propun dezvoltarea analizei pozitive, deoarece spun ei, legea economica nu este adevarata (consistenta) decat intr-un cadru institutional dat, iar o institutie este in fapt, codificarea juridica a unor cutume si traditii, care, la randul lor, sunt produse ale istoriei.
Scoala istorica germana a fost un amestec de idei bune, adoptate mai tarziu de catre Veblen si altii, si mult nationalism care, ulterior, a fost preluat de cativa politicieni germani de prost gust.
O mare personalitate a scolii istorice germane a fost Friedriech Liszt, care vrut sa justifice nationalista sa dragoste de sine si spiritul mercantilist al statului german. El a argumentat ca, conditiile istorice pot face o politica economica sa fie mai mult sau mai putin efectiva decat s-ar fi putut gandi Adam Smith. In lumea lui Adam Smith, oamenii actioneaza in propriul lor interes si nu isi fac rau ei insisi din pricina fervorii nationaliste. Oricum, Liszt credea ca din punct de vedere economic, era de dorit asa. De asemenea, Liszt credea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org