Referat - Integrarea Romaniei in structurile economice europene

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
373
Etichete
integrarea, romaniei, structurile, economice, europene
Descarcari
268
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Integrarea Romaniei in structurile economice
Europene



Realizarea reformei si dezvoltarea Romaniei pe principiile economiei de piata impun, printre altele, o larga deschidere in economia mondiala.
Relatiile economice externe ale tarii noastre se circumscriu prioritar in spatiul geopolitic european in care ne situam. Cea mai mare parte a comertului exterior se realizeaza cu tari din aceasta parte a lumii , dar se dezvolta desigur, si relatiile economice cu celelalte state.Din multimea acordurilor economice incheiate dea-lungul anilor cu diferite tari, o importanta deosebita o au:Acordul Interimar de Asociere a Romaniei la Uniunea Europeana, Acordul de Comert Liber cu tarile Asociatiei Economice a Liberului Schimb ( din Europa), Acordul SUA , precum si obtinerea de preferinte vamale generalizate din partea SUA si a Federatiei Ruse.
Conditiile proprii Romaniei in lumea de azi o determina sa faca din integrarea in structuriile europene obiectivul fundamental al relatiilor sale externe, intrucat aceasta este singura cale pentru a-si asigura stabilitatea si integritatea nationala.
Romania are legaturi traditionale cu Uniunea Europeana, fiind prima si singura tara din Europa de Est care, inca din anii ’70, a avut un cadru juridic bine definit in relatiile cu C.E.E.,iar in 1980 a procedat la recunoasterea “de facto” a acestei grupari economice (la acea data), prin semnarea Acordului privind crearea Comisiei mixte Romania-C.E.E..
Acordul de Asociere al Romaniei la U.E. (Acordul European), semnat la 1 februarie 1993 si intrat in vigoare la 1 februarie 1995, statueaza cadrul juridic si institutional al raporturilor romano-comunitare, avand ca obiectiv fundamental pregatirea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Cererea oficiala a Romaniei de aderare la U.E. a fost inaintata la 22 iunie 1995 . In conformitate cu prevederile Acordului European, s-au desfasurat pana in prezent, sapte reuniuni anuale ale Consiliului de Asociere Romania-U.E., precum si reuniuni ale Comi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org