Referat - Modele de teste rezolvate

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
18336
Etichete
modele, teste, rezolvate
Descarcari
1280
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

ECONOMIE – Modele de teste rezolvate
Testul 1 A
1. Clasificati nevoile. 2. Care sunt cele doua caracteristici fundamentale ale sistemului nevoilor? 3. In ce consta determinarea obiectiva a sistemului nevoilor? 4. In ce consta determinarea subiectiva a sistemului nevoilor? 5. Ce caracteristici fundamentale ale fiintei umane se exprima prin munca? 6. Ce fel de raporturi se stabilesc intre oameni in cadrul activitatii economice? 7. Care sunt cele doua caracteristici fundamentale ale activitatii economice? 8. Definiti resursele. 9. Clasificati resursele. 10. Clasificati resursele naturale, precizand si criteriile de clasificare. 11. In ce consta obiectivul major al activitatii economice? 12. Ce este rationalitatea? 13. Ce inseamna a avea eficienta in activitatea economica? 14. Definiti stiinta economica. 15. Ce caracter are stiinta economica?
TESTUL 1 B
1. Inainte de a fi producator, omul este consumator. Argumentati afirmatia. 2. Explicati caracterul de sistem al nevoilor. 3. Explicati caracterul dinamic si nelimitat al sistemului nevoilor. 4. Ce relatie se stabileste intre activitatea economica si nevoi? 5. De ce este considerata activitatea economica modul fundamental prin care societatea se manifesta? 6. In ce consta functionalitatea si finalitatea activitatii umane? 7. Argumentati afirmatia potrivit careia resursele au caracter limitat. 8. Explicati corelatia dintre caracterul limitat al resurselor si rationalitatea activitatii economice. 9. Poate fi rationala o activitate economica ineficienta? Explicati. 10. Ce legatura exista intre stiinta economica, rationalitatea activitatii economice si eficienta acesteia? 11. Fiind date urmatoarele elemente: - populatia; - trebuintele; - resursele; - activitatea economica, construiti o schema care sa ilustreze legaturile dintre ele. 12. Comentati urmatorul text: ,,Atata vreme cat se considera ca sistemul economic functioneaza, in ultima instanta, in interesul individului - ca este subordonat nevoilor si dorintelor sale - se poate presupune ca rolul stiintei economice este sa explice procesul prin care individul este servit.” (J.K. Galbraith, ,,Stiinta economica si interesul public” cf. Economie – manual).
Rezolvarea testului 1 A
1. Nevoile pe care le are omul sunt: - naturale-individuale (biologico-materiale); - sociale (legate de convietuirea individului in cadrul societatii); O alta clasificare grupeaza nevoile astfel: - elementare (de baza, fundamentale); - superioare (complexe, elevate). 2. Sistemul nevoilor are doua caracteristici fundamentale; el este: - dinamic; - nelimitat. 3. Determinarea obiectiva a sistemului nevoilor consta in aceea ca el depinde de nivelul de dezvoltare a societatii, exprimat in mijloacele socialmente existente de satisfacere a nevoilor si in nivelul pe care cunoasterea il atinge in fiecare moment istoric dat. 4. Determinarea subiectiva a sistemului nevoilor consta in aceea ca el depinde de nivelul de dezvoltare a individului, exprimat in asteptarile, scopurile, idealurile, aspiratiile sale. 5. Prin munca se exprima: - caracteristicile de fiinta constienta ale omului, concretizate in prefigurarea scopului, definirea interesului, construirea mijloacelor adecvate atingerii scopului propus; - cunostintele omului, capacitatile sale de transformare si de anticipare. 6. Raporturile care se stabilesc intre oameni in cadrul activitatii economice sunt raporturi de interese, adica raporturi ce determina o anumita activitate legata de acoperirea/satisfacerea unor nevoi si care se reflecta/se constientizeaza ca mobiluri/scopuri. 7. Cele doua caracteristici fundamentale ale activitatii economice sunt: - functionalitatea; - finalitatea. 8. Resursele reprezinta toate elementele pe care omul le foloseste in activitatea sa pentru a-si satisface trebuintele. 9. Resursele pot fi/se clasifica astfel: - resurse primare: - potentialul demografic; - potentialul de resurse naturale. - resurse derivate: - masini, utilaje, instalatii; - cunostintele si experienta stiintifica. 10. Resursele naturale se clasifica astfel: - in functie de durata folosirii: - neregenerabile sau epuizabile; - regenerabile. - in functie de posibilitatile de recuperare si/sau de reutilizare in procesele de productie sau de consum: - recuperabile; - partial recuperabile; - nerecuperabile. 11. Obiectivul major al activitatii economice consta intr-o asemenea utilizare a resurselor (limitate) incat sa se asigure o cat mai deplina acoperire a nevoilor; acest obiectiv se traduce intr-o functie de maximizare a efectelor utile prin minimizarea consumului de resurse. 12. Rationalitatea consta in capacitatea omului de a intelege, de a cunoaste si de a actiona in concordanta cu cunostintele dobandite, deci de a actiona constient, anticipand consecintele faptelor sale. 13. A avea eficienta in activitatea economica inseamna a satisface trebuinte mai mari cu aceleasi resurse sau cu resurse mai putine. 14. Stiinta economica este stiinta care studiaza c...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org