Referat - Importanta teoriilor invatarii pentru elaborarea unor modele de instruire

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
471
Etichete
importanta, teoriilor, invatarii, pentru, elaborarea, unor, modele, instruire
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi












IMPORTANTA TEORIILOR INVATARII PENTRU ELABORAREA UNOR MODELE DE INSTRUIRE



































Intr-un sens larg, invatarea trebuie inteleasa dincolo de notiunile de “ educatie “ si “ scoala “. Invatarea presupune o atitudine atat fata de cunoastere cat si fata de viata, atitudine care pune accent pe initiativa omului. Termenul de “ invatare “ cuprinde achizitionarea si practicarea de noi metodologii, noi priceperi, noi atitudini si noi valori necesare pentru a trai intr-o lume in continua schimbare. Invatarea este, in fapt, procesul de pregatire pentru a face fata unor situatii noi. Ea se poate produce constient, sau, deseori, inconstient, de obicei din experienta unor situatii de viata, cu toate ca si situatiile imaginate pot declansa invatarea. Practic, fiecare persoana din lume, scolarizata sau nu, experimenteaza procesul invatarii la diferite nivele, dar probabil ca in prezent nimeni nu invata inca la nivelul, cu intensitatea si cu viteza necesara pentru a face fata complexitatii lumii moderne.
Teoria reprezinta un model eficient de achizitie informationala, de constructie, reconstructie si chiar de dezvoltare a determinantilor invatarii umane. Principalele teorii cunoscute cu semnificatie referentiala in studiul invatarii au fost grupate in modele. Se poate vorbi astfel despre:
Modelul asociationist si al conditionarii clasice, in care includem: teoria conditionarii clasice si teoria conditionarii prin contiguitate.
Modelul behaviorist ( asociationist-comportamentist ), in care se pot cuprinde: teoria conexionista, teoria conditionarii operante ( Skinner ), teoria asteptarii sau a behaviorismului intentional ( Tolman ), teoria mediatiei, teoria reducerii sistematice a tensiunii comportamentului, teoria revizuita a celor 2 factori.
Modelul gestalti


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org