Referat - Monopolul

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
339
Etichete
monopolul
Descarcari
249
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CUPRINS

Definirea monopolului
Clasificarea monopolurilor
Conditii comparative în care sunt puse sa functioneze cele doua tipuri de modele – piata concurentiala pura si perfecta si monopolul
Monopolurile în economia României
Stabilirea si controlul preturilor în conditii de monopol
Cererea catre firma si încasarile
Mecanismul de functionare a monopolului
Studii de caz

MONOPOLUL


În structura oricarei economii de piata, dupa cum s-a putut constata, pe lânga concurenta, apare si monopolul, fie ca o replica la concurenta, fie ca o forma modificata a acesteia. În întelesul obisnuit – luat ca o replica la concurenta – o întreprindere are situatia de monopol atunci când ea este unicul producator al unui produs omogen din ramura, în prezenta unui numar mare de cumparatori. Consecinta fundamentala este urmatoarea: pretul nu mai este stabilit, în mod exogen, prin jocul liber al fortelor pietei, ca în cazul concurentei perfecte, ci este fixat, împreuna cu volumul productiei, de însasi firma producatoare. Prin urmare, o firma pusa în situatia de a fi monopolista trebuie sa fie singura care ofera produse pe piata fara alti producatori concurenti (nationali sau straini), iar produsul sa nu fie substituibil.

CLASIFICAREA MONOPOLURILOR

Aparitia monopolurilor are la baza mai multe cauze. Totodata, ele îmbraca mai multe forme si au diferite roluri si functii într-o economie nationala. De aceea apare necesitatea ca înca de la început sa se faca o clasificare a acestora, luând ca criterii principale formele monopolurilor si cauzele care le dau nastere si care contribuie la dezvoltatea lor. Punerea în evidenta a principalelor cauze ale aparitiei si mentinerii monopolurilor într-o economie de piata poate consitui de altfel si o prima explicatie a aparitiei acestora, domeniilor în care ele se dezvolta, precum si formele pe care le îmbraca.
În economiile de piata monopolurile îmbraca diferite forme, printre care mentionam:
Întelegerile secrete între marile firme. Concentrarea prod


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org