Referat - Recensamantul

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
460
Etichete
recensamantul
Descarcari
276
Nota
0 / 10 - 0 voturi

RECENSAMANTUL

Recensamântul reprezinta observare statistica totala, de regula periodica, care consta în înregistrarea exhaustiva a unei mari colectivitati de pe un anumit teritoriu, într-o anumita perioada de timp, pe baza unui program complex de cercetare si de obicei, cu personal special de înregistrare, în scopul cunoasterii la un anumit moment ale aspectelor concrete cantitative, care caracterizeaza fenomenul respectiv.
Recensamântul se caracterizeaza prin anumite particularitati:
1) caracterul de înregistrare totala, în sensul de cuprindere în program a tuturor indicatorilor care fac obiectul înregistrarii;
2) simultaneitatea înregistrarii, în sensul ca datele înregistrate sa se refere la un moment dat (moment critic) pentru a se asigura comparabilitatea datelor;
3) metoda de înregistrare, de regula, este directa.
O forma de recensamânt o constituie microrecensamântul, observare statistica speciala efectuata fie cu un program mai redus de caracteristici, fie limitat la un anumit teritoriu sau la o anumita categorie de populatie.
Recensamântul serveste de regula pentru fundamentarea teoretica si practica a organizarii unor esantioane pentru cercetaanulri selective continue (cercetarea bugetelor de familie).
Recensamântul este una din cele mai vechi investigatii statistice. In prezent, pe plan mondial sunt cunoscute recensamintele mondiale periodice (din 10 în 10 ani), recensamântul populatiei si locuintelor, recensamântul agricol etc.
In tara noastra se efectueaza periodic recensaminte ale populatiei si locuintelor, ale animalelor, ale utilajelor, ale capacitatilor de productie, ale cadrelor etc.
Prezentarea rezultatelor preliminare ale recensamântului populatiei si al locuintelor din 18 martie 2002, precum si compararea acestora cu datele definitive ale recensamântului din 7 ianuarie 1992, permit descrierea situatiei actuale din România în ceea ce priveste numarul si structura demografica a populatiei, numarul de gospodarii, fondul de locuinte si conditiile de


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org