Referat - Tranzitia prin care trece crestin-democratia dupa 1989 si pana-n zilele noastre

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
444
Etichete
tranzitia, prin, care, trece, crestindemocratia, dupa, 1989, panan, zilele, noastre
Descarcari
227
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SCOALA NATIONALA DE STUDII POLITICE SI ADMINISTRATIVE

MASTER – CONSTRUCTIE POLITICA SI MANAGEMENT ELECTORAL

SOCIOLOGIA TRANZITIEI











Tranzitia prin care trece crestin-democratia dupa 1989 si pana-n zilele noastre













Evolutia crestin-democratiei in Romania a fost una atipica celorlalte partide de aceiasi sorginte din alte tari din Europa dar tipica pentru tarile din Europa de Sud Est, unde abia dupa 1989, a putut sa incepana perioada de dezvoltare si tranzitie a partidelor de sorginte crestin-democrata.
Dupa caderea regimului comunist in decembrie 1989, PNTCD este primul partid politic care se inscrie la Tribunalul Municipiului Bucuresti, evident daca exceptam Frontul Salarii Nationale, care este si exponentul Revolutiei sau loviturii de stat din 89’.
Partid care isi alatura fostei denumiri de Partid National Taranesc si Crestin Democrat dupa 89’ si se inscrie pe esicherul politic la centru dreapta, ( desi pana la scoaterea lui in afara legii de comunisti era un partid de stanga, aparand drepturile taranilor in special, dar si a altor categorii).
Perioada imediat urmatoare inseamna pentru crestin-democratia din Romania inscrierea in opozitie fata de conducerea instaurata imediat dupa 1989 si atacarea acesteia prin mijloace democratice precum marsuri de protest, meetinguri, etc. Din punct de vedere electoral crestin-democratia nu se baza asa cum in alte tari se baza pe voturile credinciosilor ( in mare majoritate catolici si protestanti ), ci pe putinele voturi ale celor care suferise in inchisarile comuniste, voturile romanilor plecati in strainatate din cauza persecutiilor politice precum si pe voturile a unei parti din “intelectualii” vremii.
In acest context se remarca un “pastor” si anume Corneliu Coposu, care isi conduce partidul spre ce urma mai tarziu si ( poate numai jertfa lui ) va putea sa ii aduca partidul pe culmile cele mai inalte ale guvernarii tarii, dara pana atunci mai era mult.
In paralel incepe sa apara si sprijinul extern p


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org