Referat - Aerul, otrava noastra de toate zilele

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5522
Etichete
aerul, otrava, noastra, toate, zilele
Descarcari
1450
Nota
10 / 10 - 3 voturi

AERUL, OTRAVA NOASTRA DE TOATE ZILELE
Principalul efect asupra mediului a traficului auto este poluarea aerului. Cel mai grav este ca acest aer este respirat de oameni, care se pricopsesc cu aceasta ocazie cu tot felul de substante care provoaca boli, pronind de la simple iritatii pana la cancer. Substantele chimice din aer trebuie sa nu depaseasca o anumita concentratie, numita Concentratia Maxim Admisa, pentru a nu deveni periculoase omului. Autovehiculele, prin emisiile de gaze de esapament, maresc concentratia acestor elemente - oxizii de azot, monoxidul si dioxidul de carbon, particulele in suspensie, dioxidul de sulf, plumbul, hidrocarburile poliaromatice, compusii organici volatili (benzenul), azbestul, aerosolii acizi, oxidul azotos, metanul si altele - care devin astfel periculoase pentru om, animale si vegetatie. Nu numai aerul este poluat de emisiile auto, dar si solul, prin depunere de substante chimice, precum si apele, prin patrunderea poluantilor in cursurile de apa sau in apele subterane dupa care ajung tot in corpul nostru.
SA MOARA SI CAPRA VECINULUI
Poluarea aerului datorata traficului auto nu afecteaza numai zonele unde sunt emise substantele poluante. Aerul contaminat este purtat de vant si produce mai multe efecte cu impact puternic asupra intregii planete. Efectul de sera reprezinta procesul care provoaca incalzirea planetei. Principalii poluanti care produc efectul de sera si care sunt emisi in mare parte de autovehicule sunt dioxidul de carbon (CO2), oxidul azotos (N2O), metanul (NH4) alaturi de alti compusi chimici care provin din alte surse, in special industriale. Rezultatul efectului de sera este cresterea temperaturii planetei care duce la schimbari climatice si de relief, datorita in primul rand topirii calotelor glaciare de la poli. Dioxidul de sulf (SO2), produs in principal de arderea carbunelui dar prezent si in emisiile motoarelor diesel, se combina cu apa din atmosfera si provoaca ploile acide care distrug vegetatia si cladirile.
ASTA SEARA POLUAM IN FAMILIE
Traficul auto polueaza in mai multe feluri si nu doar otravind aerul, solul si apele. Foarte suparatoare este poluarea fonica, care are efecte dintre cele mai diferite asupra omului: stimuleaza stresul; creste presiunea arteriala; provoaca mici disfunctii psihiatrice si tulburari ale somnului; scade abilitatea, dorinta si eficienta muncii; scade abilitatea de comunicare (in special pe strada); scade abilitatea de invatare; creste posibilitatea de accidente in timpul transportului; contribuie la cresterea numarului de persoane cu afectiuni auditive si deranjamente cauzate de vibratii. Traficul auto mai contribuie si la poluarea spatiului, din cauza infrastructurii necesare (sosele, locuri de parcare, garaje) si la cresterea timpilor morti - "poluare a timpului" - datorita ambuteiajelor, timpului pierdut la semafor sau pentru gasirea unui loc de parcare. Autovehiculele, atat in timpul cat si dupa terminarea ciclului lor de viata, reprezinta o sursa majora de deseuri, atat solide (deseuri de feroase si neferoase, de plastic, de cauciuc) cat si lichide (uleiuri, emulsii, carburanti).
CRIMINALUL DIN UMBRA
Poluarea este un proces a carui evolutie este similara cu dezvoltarea cancerului. Ea este foarte greu sesizabila in momentul producerii ei, cu exceptia accidentelor majore de genul exploziei centralei atomice de la Cernobal. Poluarea produsa de traficul auto nu se manifesta pe loc si nici in timp scurt. Ea reprezinta un proces acumulativ, invizibil pentru ochiul uman, care loveste de cele mai multe ori acolo unde te astepti mai putin - in copiii nostri.
Oamenii sunt expusi atat direct cat si indirect la poluarea produsa de autovehicule. Cei care locuiesc intr-o zona cu un trafic auto intens sunt expusi zilnic la o poluare pe termen lung a organismului atat datorita inspirarii substantelor nocive emise de autoturisme cat si ingerarii sau atingerii substantelor care se depun pe mancare, pe lucruri sau pe plante din gazele de esapament. In acest caz, protejarea oamenilor si in special a copiilor si a celor in varsta devine o sarcina prioritara, ea trebuie sa fie facuta atat de administratie cat si de comunitate insisi.
Un proces de dezvoltare durabila poate avea succes doar daca este pornit de jos in sus, de la nivelul comunitatilor locale. Actorii principali care pot influenta in mod decisiv acest proces sunt reprezentantii autoritatilor locale, agentii economici si reprezentantii societatii civile, la care se adauga si alte categorii sociale, dupa caz. De aceea, in continuare ne vom referi doar la actiunile ce au relevanta in primul rand la nivel local.
Cel mai nedurabil mod de transport este transportul rutier, deoarece el afecteaza direct atat societatea (mai ales comunitatile locale) cat si factorii de mediu. De aceea este foarte important de stiut care este impactul acestui mod de transport asupra sanatatii ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org