Referat - Dreptate si merit - Aristotel

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
588
Etichete
dreptate, merit, aristotel
Descarcari
259
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Filosofie
Dreptate si merit

ARISTOTEL(384 – 322 î.Hr.)
Filosof si savant grec, nascut în Stagira. Elev al lui Platon si, totodata critic al acestuia. Aristotel considera ca inteligibilul si sensibilul se afla în unitate ca substanta alcatuita din materie (sensibilul) si forma (inteligibilul)
Opera sa acopera toate cunostintele timpului, de la logica formalala biologie, filosofie si politica. Gândirea sa a fost deosebit de influenta în evul mediu.
Opere principale: Oragonul (trata de logica, domeniu al carui creator este), Metafizica, Fizica, Politica, Etica Micomahica.

Oamenii de nasc diferiti, ei difera fie prin caracteristicile fizice, fie datorita celor intelectuale, acestea dâdu-le individualitate, astefel nu toti sunt la fel de predispusi unei actiuni (ex: nu toti pot picat la fel de bine ca Picasso, de fapt nu sunt multi cei care au talent la pictura, la fel de bine cum nu toti au caracteristicile necesare pentru a fi numiti în functii de conducere ). Ceea ce vrea Aristotel sa arate în acest fragment este faptul ca la investirea unei persoane într-o functie (oricare ar fi aceasta) ar trebui sa se tina cont de calitatile necesare pentru functia respectiva si nu de modul în care acesta se prezinta, arata, etc.
Una dintre cele mai importante idei ce reies din acest fragment este aceea ca, asemeni doua lucruri diferite, nici calitatile diferite nu se pot compara. Astfel cum nu se poate compara un mar cu un caiet, nici talentul la pictura al unui om nu se poate compara cu talentul altuia la probele sportive. Singurul mod de a face o comparatie între cei doi este acela de ai compara în functie de calitatile necesare pentru functia dorita. Astfel asa cum în functie de ceea ce avem nevoie alegem între mar si caiet, daca dorim realizarea unui portret, de exemplu, cel mai bun pentru aceasta este pictorul, desi, poate sportivul ar arata mai bine. Se i-a în considerare talentul acestuia la pictura, deorece poate ca si sportivul poate picta , dar nu la


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org