Referat - Dreptate si merit - Aristotel

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3544
Etichete
dreptate, merit, aristotel
Descarcari
702
Nota
9 / 10 - 1 vot

Filosofie
Dreptate si merit
ARISTOTEL(384 – 322 î.Hr.)
Filosof si savant grec, nascut în Stagira. Elev al lui Platon si, totodata critic al acestuia. Aristotel considera ca inteligibilul si sensibilul se afla în unitate ca substanta alcatuita din materie (sensibilul) si forma (inteligibilul)
Opera sa acopera toate cunostintele timpului, de la logica formalala biologie, filosofie si politica. Gândirea sa a fost deosebit de influenta în evul mediu.
Opere principale: Oragonul (trata de logica, domeniu al carui creator este), Metafizica, Fizica, Politica, Etica Micomahica.
Oamenii de nasc diferiti, ei difera fie prin caracteristicile fizice, fie datorita celor intelectuale, acestea dâdu-le individualitate, astefel nu toti sunt la fel de predispusi unei actiuni (ex: nu toti pot picat la fel de bine ca Picasso, de fapt nu sunt multi cei care au talent la pictura, la fel de bine cum nu toti au caracteristicile necesare pentru a fi numiti în functii de conducere ). Ceea ce vrea Aristotel sa arate în acest fragment este faptul ca la investirea unei persoane într-o functie (oricare ar fi aceasta) ar trebui sa se tina cont de calitatile necesare pentru functia respectiva si nu de modul în care acesta se prezinta, arata, etc.
Una dintre cele mai importante idei ce reies din acest fragment este aceea ca, asemeni doua lucruri diferite, nici calitatile diferite nu se pot compara. Astfel cum nu se poate compara un mar cu un caiet, nici talentul la pictura al unui om nu se poate compara cu talentul altuia la probele sportive. Singurul mod de a face o comparatie între cei doi este acela de ai compara în functie de calitatile necesare pentru functia dorita. Astfel asa cum în functie de ceea ce avem nevoie alegem între mar si caiet, daca dorim realizarea unui portret, de exemplu, cel mai bun pentru aceasta este pictorul, desi, poate sportivul ar arata mai bine. Se i-a în considerare talentul acestuia la pictura, deorece poate ca si sportivul poate picta , dar nu la fel de bine ca pictorul.
Acelati lucru îl afirma si Aristotel prin exemplul cu flautul, astfel multi oameni ar putea conduce o tara (bine sau rau), dar cel mai bine ar conduce unul singur, acela care are calitatile necesare pentru functia respectiva si anume cum precizeaza autorul : noblete, liberate, avere...
Poate ca ar putin cam nedrept sa consideram starea materiala ca o calitate necesara pentru functia de conducere la data actuala (pot exista oameni care sa aiba celelalte calitati dar sa nu dispuna de suport material), dar pentru timpul în care a trait Aristotel aceasta era o calitate foarte importanta (de obicei numai cei care aveau avere detineau si studiile care ar fi necesare pentru concucerea unei tari).
În legatura cu libertate aceasta nu mai este un criteriu de alegere la data actuala pentru ca acum toti oamenii se nasc liberi.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org