Referat - Brahmanismul

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
328
Etichete
brahmanismul
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi


BRAHMANISMUL?



Brahmanismul este o religie nascuta si raspandita in sud-estul Asiei.Are la baza Vedele,cele mai stravechi texte ale intelepciunii indiene carora li se atribuie o origine inspirata,supranaturala si o autoritate suprema de esenta divina.
Cele 18 Purana(300-1200 d.Chr.) sunt o culegere straveche de texte spirituale,care constituie principala referire la trinitatea hindusa Brahma,Vishnu, Shiva la care ma voi referi in continuare.Aceasta triada suprema reduce miscarea cosmica la trei ipostaze : creatia,conservarea si distrugerea.
Religia indiana ,ajunsa in epoca vedica la 3399 de zeitati, e una henoteista.Diferitele zeitati adorate nu au o ierarhie bine definita,exista o fluctuatie de ranguri :triadele supreme s-au schimbat mereu de la o epoca la alta.Caracterul henoteist a determinat periodic venerarea suprema a altui zeu,importanta celorlalti zei atat de numerosi,micsorandu-se uneori pana la nivelul cultelor tribale.
Ideea indienilor despre formarea lumii sufera si ea mici modificari,dar in esenta ramane aceeasi.Sufletul universal,Absolutul,se numeste BRAHMAN numit si ‘Cel cu o suta de carari’.El a existat inaintea timpului,pe cand domnea intunericul si exista doar o mare infinita. La inceput a fost vointa lui Brahman de a crea si a creat oul primordial de aur,care plutea pe oceanul infinit.Dupa vointa au fost dorinta si placerea senzuala.Lumina cea adevarata din ou era eternul Brahma,creatorul. Oul se sparge,cojile lui formand cerul si pamantul,iar Brahma este primul care iese din ou.Dupa el vin celelate divinitati ,din care se naste omenirea, apoi inteleptii brahmani fara cusur .Dupa ce a creat zeii Brahma le da cele trei lumi :cerul il capata soarele,pamantul focul si atmosfera vantul.
Odata cu Brahma,prima zeitate a trinitatii ,din care se nasc celelalte doua , incepe cursul timpului,pana atunci inert.Durata unui univers este o zi din viata marelui Brahman(dupa calcul mitic 4.3 miliarde de ani terestri).Brahma e o manifestare a Absolutului i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org