Referat - Romantismul si impresionismul

Categorie
Referate Filozofie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
352
Etichete
romantismul, impresionismul
Descarcari
269
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Romantismul si Impresionismul


Romantismul - curent cultural care s-a desfasurat in prima jumatate a secolului 19 si respingea teoriile iluministe, axate pe suprematia Ratiunii , punând accent pe Sensibilitate si Intuitie.
Reprezentati: Victor Hugo, Alexander Puskin ,Johann von Goethe , Frederic Chopin, Ludowing van Beethonev , Balzac, Pablo Picasso, etc.;
Honoré de Balzac :
In orasul Tours, cetatea luminoasa cu albe cladiri acoperite de ardezie albastra, dominata de înaltul clopotnitelor si de fala masiva a unor tunuri medievale , odinioara resedinta de predilectie a cruntului Ludovic al XI-lea s-a nascut la 29 mai 1799 micul Honoré, fiu al lui Bernard François Balzac si al Laurei Sallambier, viitorul autor al Comediei Umane.
Înca de mic copil începe sa i-se manifeste dorinta de a deveni celebru astfel încât sa nu fie dat uitarii:”Nimic, nimic altceva decât dragostea si gloria nu va putea multumi vreo data sufletul meu. Nu am alta neliniste decât dorinta de a ma înalta …”. Prin 1828 , putin dupa esecul primei sale afaceri financiare, falimentara, când toate nadejdile lui de bani si glorie prinsesera ase narui , el va aseza cu evlavie in odaita lui saracacioasa o statueta a lui Napoleon , si de spada lui va prinde o fituica de hârtie pe care , spre uluirea celor din jur va scrie:”Ceea ce n-a înfaptuit el cu spada, voi înfaptui eu cu pana” de unde se evidentiaza dorinta sa arzatoare de a deveni celebru.
Balzac apare ca o convingere neclintita un optimism robust , niciodata stirbit , o vitalitate uluitoare asemenea celei harazite fapturilor de basm înzestrate cu sapte vieti deodata, o uriasa putere de munca, o minte clocotitoare, agera, apriga, in continua efervescenta , salasluind dintr-o gluma a naturii intr-un trup îndesat, masiv, aproape puhav, dar salvat de vioiciunea miscarilor, de sprinteneala vorbei si de focul privirilor.
Viata lui Balzac nu este tocmai una constanta, in sensul ca dupa ce acesta reuseste sa obtina anumite câstiguri din propriile creat


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org