Referat - Combustibili

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
7836
Etichete
combustibili
Descarcari
1015
Nota
8.58 / 10 - 12 voturi


Combustibili
Conform datelor Departamentului Controlului Vamal, in 1999 au fost importate 232 mii de tone de produse petroliere, in a la 1 milion tone. In consecinta,timp ce volumele comercializate pe piata interna bugetul a ratat anul trecut venituri in suma de 800 milioane lei.
In Republica Moldova piata produselor petroliere este probabil una din cele mai "dinamice" sfere de activitate. Evenimentele se petrec cu o rapiditate enorma si aceasta e normal daca luam in considerare ca lipsa de combustibil a creat totdeauna situatii exceptionale, mai ales in agricultura, ramura care ramane sa aiba cea mai mare pondere in economia nationala. Daca va mai amintiti, anume aceasta problema a creat o situatie complicata in campania de recoltare din anul trecut, cand din lipsa de carburanti, recoltarea graului era pusa sub semnul intrebarii.
In ultimul timp, insa, sunt provocate discutii aprinse in legatura cu scumpirea periodica a produselor petroliere. Firmele importatoare spun ca aceste scumpiri sunt provocate de majorarea preturilor la petrol pe pietele mondiale. Altii, cointeresati in stirbirea imaginii importatorilor, sunt de parerea ca preturile la carburanti sunt majorate intentionat pentru a majora castigurile.
Dupa parerea mea firmele importatoare nu sunt interesate in a majora pur si simplu preturile. Nu le permite puterea mica de cumparare a celor mai mari consumatori de combustibil - gospodariile agricole, dar si a celorlalti consumatori.
Un argument in favoarea acestei teze este faptul ca dupa orice majorare, cat de mica, urmeaza o perioada moarta in vanzari, cand timp de o saptamana-doua nu se vinde nimic sau foarte putin, dupa care ritmurile se apropie de cele anterioare, dar totusi raman mai mici. Si, va dati seama, nimeni nu vrea sa vanda mai putin, pentru ca ar castiga mai putin.
La acest capitol este de mentionat ca la fiecare majorare, cei "ocarati" sunt marile companii petroliere, care de obicei activeaza absolut legal. Adica, nimeni nici nu-si aminteste ca 50-60 de procente din produsele petroliere sunt importate prin contrabanda. Spun aceasta pentru ca, in general, la noi toate pietrele sunt aruncate in capul businessului legal, si probabil a venit timpul sa ne rafuim rau cu contrabandistii.
Din cauza contrabandei, piata produselor petroliere se dezvolta foarte incet. Nici chiar marile companii importatoare de petrol nu pot tine piept concurentei neloiale a importatorilor din afara legii, pentru ca acestia din urma pot vinde si la preturi mai mici decat cele de piata.
Majoritatea companiilor care activeaza legal, sunt foarte nemultamite de linistea care domina in lupta cu contrabanda. Chiar daca s-au organizat mai multe intalniri dintre reprezentantii Guvernului, primul-ministru si importatori pentru a se lua niste masuri de combatere a contrabandei.
La inceputul acestui an si prim-ministrul Dumitru Braghis a solicitat celor mai mari importatori de produse petroliere din Republica Moldova sa avanseze propuneri pentru a adopta o decizie de Guvern privind stoparea importului ilicit. In cadrul intrevederii, primul-ministru a recunoscut ca doi din trei litri de combustibil sunt importati in Republica Moldova prin contrabanda.
Cu toate acestea, pana in prezent, piata este dominata de contrabanda.
Un reprezentant al unei companii petroliere, care a participat la mai multe sedinte de acest fel, ne-a comunicat ca in general ele sunt destul de amuzante. "Guvernul ne intreaba ce sa facem. Noi ii spunem ca pe contrabandisti ii stiu toti. Reprezentantii Guvernului recunosc ca intr-adevar se stie cine importa produse petroliere ilegal. Toate aceste intrevederi cu asta si se termina - cu strangerea parerilor. Dar nu am vazut inca sa se faca ceva concret in aceasta directie".
Nu stiu daca ceea ce mi-a spus aceasta persoana, este adevarat, dar daca lucrurile stau anume asa, atunci unica concluzie este ca Guvernul, pur si simplu, nu vrea sa lupte cu contrabanda, chiar si in conditiile in care avem un deficit bugetar imens, iar haznaua statului ramane goala.
La inceputul anului trecut statul a incercat sa ia controlul asupra importului si comercializarii produselor petroliere prin emiterea in februarie 1999 a hotararii Guvernului cu privire la masurile de reglementare a importului, transportarii, stocarii si comercializarii produselor petroliere.
Astfel licentele pentru importul si comercializarea angro a produselor petroliere, precum si de comercializare a acestora este eliberata de Ministerul Finantelor. Departamentul Standarde, Metrologie si Supraveghere Tehnica elibereaza licente pentru exploatarea depozitelor de stocare si a statiilor de alimentare cu produse petroliere, iar Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor - pentru transportare.
Solicitantii de licente trebuie sa dispuna de un fond statutar de 200 mii de lei, pentru activitatea de import si com...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org