Referat - Curcubeul

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1010
Etichete
curcubeul
Descarcari
386
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CURCUBEUL



Curcubeul, cel mai frumos fenomen din atmosfera ce a impresionat omenirea din toate timpurile, fiind considerat un "semn ceresc" care aduce binele, pacea si prosperitatea.
Curcubeul este un fenomen optic care ia nastere din cauza dispersiei si reflexiei luminii solare în picaturile de ploaie din atmosfera. El este vizibil atunci când soarele bate din spatele nostru în perdeaua de nori din fata, lumina reflectându-se pe bolta senina.
Norii sunt grupari mai mult sau mai putin conturate de picaturi de apa sau cristale de ghiata, aflate în suspensie în atmosfera, provenite din condensarea sau sublimarea vaporilor de apa.
În cele ce urmeaza vom arata cum lumina care trece printr-o picatura de apa sufera fenomenele de dispersie si reflexie. Pentru aceasta vom folosi un fascicul de lumina de culoare rosie.


















Daca acest fascicul de lumina cade pe o picatura rotunda de apa atunci o parte din lumina rosie va iesi în toate directiile, dar cea mai mare parte a luminii rosii va iesi din picatura pe câteva directii privilegiate.
















Schita arata fasciculul de lumina rosie venind din directia razei 1 si intrând în picatura. Când intra în picatura, razele sunt refractate. O parte din fasciculul 1 este reflectata de emisfera opusa si o parte iese din picatura, ca raza 2. Partea reflectata traverseaza din nou picatura si iese ca raza 3. Uitându-ne la schita, putem vedea ca o parte din lumina rosie emerge în aproape toate directiile, dar cea mai mare parte emerge în directia razei 3. Asa ia nastere curcubeul. Aceasta „concentratie” a luminii într-o directie anumite face posibil curcubeul. Doar o raza, cea care trece prin centrul picaturii nu este deviata.
Putem fotografia un curcubeu cu un film alb-negru. Culorile nu sunt pe film, dar curcubeul, cu siguranta, este! De obicei, pentru a explica existenta curcubeului se analizeaza culorile. Dar culorile sunt secundare pentru problema principala: De ce exista un arc stralucitor pe cer?
Razele sol


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org