Referat - Einstein Albert

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
3269
Etichete
einstein, albert
Descarcari
784
Nota
10 / 10 - 1 vot

Einstein
Einstein Albert a trait între anii 1879 si 1955 . Einstein a fost un fizician german dar a fost si unul dintre cei mai mari fizicieni ai secolului XX . El s-a nascut la Ulm în Germania.Între anii 1895 si 1914 a trait în Elvetia , unde a absolvit Politehnica din Zurich în anul 1900 . Între 1902 si 1909 a lucrat la biroul de patente din Berna .
În 1914 a fost numit Profesor la Universitatea din Berlin . Ales membru al Academiei Pursiene , a fost director al Institutului de Fizica din Berlin si profesor universitar pîna în anul 1933 , cînd venirea la putere a lui Hitler l-a silit sa emigreze în S.U.A. unde a trait pîna la sfîrsitul vietii . Aici a fost profesor la Universitatea din Princeton .
Activitatea de cercetare a lui Einstein a îmbratisat mai multe domenii ale fizicii . Ca rezultat al primelor încercari , a explicat miscarea browniana pe baza ipotezei cuantice , efectul fotoelectric în 1905 , postulînd structura discontinua a luminii . În acelasi an a publicat în „Annalen der Physik” din Berlin doua articole : „Asupra electrodinamicii corpurilor în miscare” si „Depinde oare inertia corpului de cantitatea de energie pe care o contine?” , unde si-a elaborat ideile , care au revolutionat stiinta , cunoscute ulterior sub numele de teoria relativitatii restrînse . Einstein a explicat legile actiunii chimice a luminii , caldura specifica a solidelor , efectul giromagnetic in 1915 , numit si efectul Einstein de Hass . Prin aceste lucrari Einstein a devenit unul dintre pionierii teoriei cuantelor . A aplicat calculul probabilitatilor la studiul miscarii browniene , obtinînd o valoare a numarului lui Avogardo .
În anul 1916 a publicat , tot în „Annalen der Physik” din Berlin , articolul „Bazele teoriei relativitatii generalizate” , care cuprinde teoria generala a relativitatii , sau , cum se mai numeste , teoria gravitatiei .
Teoria relativitatii generalizate largeste teoria relativitatii restrînse , studiind orice fel de miscare a corpurilor materiale ; ea proclama valabilitatea legilor fizice pentru toate miscarile , chiar si pentru cele neinertiale , adica neuniforme si prin urmare , valabilitatea lor în orice sistem de referinta .
Prin rezultatele obtinute , activitatea teoretica si practica a lui Einstein a dat raspuns celor mai acute probleme ridicate de dezvoltarea vertiginoasa a fizicii moderne . De aceea Lenin îl considera pe Einstein ca pe unul dintre marii transformatori ai stiintelo naturii . Conceptia despre lume a lui Einstein a evoluat de-a lungul vietii sale in directia unei afirmari tot mai hotarîte a materialismului . Desi nu a cunoscut materialismul dialectic , Einstein s-a calauzit în mod spontan în creatia sa stiintifica dupa legile dialecticii materialiste , aplicîndu-le la cunoasterea naturii . Einstein a combatut , mai ales catre sfîrsitul vietii , pozitivismul machist , a carui influenta o suferise în prima perioada a activitatii sale , fiind atras de critica pe care Mach o facea mecanismului fizicii clasice .
În opozitie cu subiectivismul pozitivistilor , el a sustinut „întelegerea si interpretarea naturii ca realitate obiectiva” , a respins conceptia pozitivista despre stiinta ca simpla sistematizare a datelor senzoriale , lipsita de continut obiectiv .
Teoria relativitatii si întreaga opera stiintifica a lui Einstein au confirmat , independent de încercarile de interpretare idealista a acestora de catre filozofii burghezi , tezele materialismului dialectic privitoare la unitatea dialectica dintre absolut si relativ , la conexiunea si la interdependenta tuturor laturilor realitatii , la unitatea organica dintre spatiu , timp , materie si miscare (etc) . Einstein a fost un democrat convins si un luptator consecvent pentru pace . Între anii 1930 si 1940 el a luat parte activa , alaturi de M.Gorki, R.Ronald si H.Barbusse , la lupta antirazboinica si antifascista . În ultimii ani ai vietii , el s-a opus folosirii armelor atomice , s-a pronuntat pentru controlul international al energiei atomice . Einstein s-a ridicat , în 1953 , contra presiunilor exercitate de Comitetul pentru cercetarea activitatii „antiamericane” , a chemat intelectualitatea americana la o atitudine demna . Einstein a fost laureat al premiului Nobel în 1921 si a mai avut si alte opere , dupa cum urmeaza : „Problemele cosmologiei si teoria relativitatii generale” în anul 1917 ,„Teoria unitara a cîmpului” în anul 1929 si „Evolutia fizicii” împreuna cu L.Infeld în anul 1938 .
Despre efectul Einstein de Has
Este un efect de tip magneto-mecanic care consta în rotirea unui corp feromagnetic în timpul magnetizarii , datorita legaturii dintre momentele magnetice si mecanice ale electronilor din învelisurile atomilor . Acest efect giromagnetic a fost descoperit în 1915 .
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org