Referat - Electrizarea corpurilor

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
6130
Etichete
electrizarea, corpurilor
Descarcari
907
Nota
5 / 10 - 2 voturi

Marin Iolanda
Clasa a VIII-E
Modificarea proprietatilor unor corpuri ce determina aparitia fortelor de atractie sau de respingere reciproca se numeste electrizare, iar proprietatea fizica ce se modifica este starea de electrizare.
Fenomenul a fost observat mai întâi la chihlimbar. Filozoful grec Thales din Milet, care trait acum 2500 de ani (secolul VII î.Hr.) este primul care-l aminteste. Apoi a cazut în uitare. Abia pe la 1600 medicul englez Gilbert, reluând cercetarile, constata ca mai sunt si alte corpuri, cu aceeasi propietate si, dupa numele grecesc al chihlimbarului (elektron), numeste electrizare fenomenul care le aduce în aceasta situatie. Vom spune deci ca acele corpuri se electrizeaza prin frecare sau ca se încarca cu electricitate.
Timp de aproape 200 de ani, studiul electricitatii s-a limitat apoi la o acumulare treptata de observatii calitative.
Legatura cantitativa s-a putut stabili numai dupa ce încercarile lui Cavendish, Priestley sau Daniell Bernoulli, urmate de cercetarile sistematice ale lui Charles Auguste de Coulomb au dus la formularea matematica a legii de interactiune, din care putem calcula fortele dezvoltate si putem stabili unitatile de masura pentru ceea ce numim cantitate de electricitate ori sarcina electrica.
De aici înainte intram pe teritoriul adevaratei cercetari stiintifice, prin care determinarile din laborator, unite cu calculul matematic, au dus, in câteva decenii, la închegarea electrostaticii.
Electrizarea corpurilor prin frecare
Acest procedeu de electrizare a fost descris de Thales din Milet (secolul VII î.Hr. ) pe baza unei observatii facute de o tesatoare, care a constatat ca prin frecarea chihlimbarului cu o stofa de lâna, el capata proprietatea de a atrage corpuri usoare. Asemenea observatii le facem si noi când ne pieptanam parul uscat cu un pieptane din material plasticsau la atingerea mobilei.
Experimentul 1: Luam o placuta din PVC si o apropiem de corpuri usoare (fire de par, bucati de hârtie sau bobite de poliester). Frecam placuta cu un material textil si o apropiem din nou de corpurile de proba.
Initial nu se remarca nici un fel de interactiune între placuta si corpurile de proba. Dupa frecarea placutei, aceasta atrage corpurile de proba.
Starea initala a placutei o vom numi din punct de vedere electric stare neutra, iar starea în care trece dupa frecarea cu materialul textil o vom numi stare electrizata.
Procesul prin care placuta a trecut din stare neutra în stare electrizata se numeste electrizare prin frecare. Trecerea unui corp din starea neutra în starea electrizata este rezultatul interactiunii între doua corpuri.
Marimea fizica ce constituie o masura a starii de electrizare a fost numita sarcina electrica. Corpurile care au suferit un proces de electrizare sunt numite corpuri electrizate sau corpuri încarcate cu sarcina electrica.
Sarcina electrica se noteaza cu q sau Q .Unitatea de masura în SI este coulombul notat prescurtat C. (Q) SI =1 C
Experimentul 2(fig.1): Obiectele din acelasi material se resping. Unele obiecte din materiale diferite se atrag.
Observatia de mai sus duce la concluzia ca putem împarti corpurile electrizate în doua tipuri de sarcina electrica. Acestor tipuri de sarcina electrica li se pot atribui valori pozitive(+) sau negative(-).
Corpurile aflate in aceeasi stare de electrizare fie(+ +) sau (- -) se resping intre ele, iar cele aflate in stari electrizate diferite (+ si -) sau (- si +) se atrag.
Prin conventie s-a atribuit semnul + (plus) tipului de sarcina care apare pe un corp din sticla frecat cu o bucata de matase si semnul – (minus) tipului de sarcina care apare pe un corp din PVC frecat cu o bucata de blana. Pentru stabilirea sarcinii unui alt corp electrizat se poate analiza interactiunea dintre acesta si un corp din PVC sau sticla electrizata.
Electrizarea corpurilor prin contact
Experimentul 3 (fig.2): Se suspenda o bobita de poliester legata de un fir de ata. Se electrizeaza o placuta din PVC si se apropie pâna vine în contact cu bobita de poliester. La inceput se constata ca bobita este atrasa de placuta, iar dupa contact bobita este respinsa.
Prin contactul dintre un corp electrizat si unul neutru , cel neutru trece în aceeasi stare de electrizare ca si corpul electrizat, acest fenomem numindu-se electrizare prin contact. Cele doua corpuri se încarca cu sarcini de acelasi semn.
Electrizarea corpurilor prin influenta sau electrizarea prin inductie
Experimentul 4 (fig.3) : Asezam doua vergele metalice pe doua pahare si apropiem paharele pâna când vergelele vin în contact (fig. 3a). Apropiem placuta din PVC electrizata de vergeaua B fara sa o atingem si apoi îndepartam paharele având grija sa nu atingem vergelele si îndepartam placuta din PVC electrizata (f...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org