Referat - Eminescu si Fizica

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
369
Etichete
eminescu, fizica
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi

EMINESCU SI FIZICA


Virtutile curiozitatii au facut ca un mare poet al culturii noastre sa fie puternic atras de cunostintele stiintifice ale timpului sau, aceasta devenind uneori chiar izvor al propriei creatii.
Studiile facute la Viena si Berlin l-au apreciat pe Eminescu de operele unor nume cunoscute si recunoscute ale stiintei –Arhimede, Galileo Galilei ,Johannes Kepler,Isaac Newton ,Daniel Bernoulli, Chales de Coulumb,Brown,Robert von Mayer,James Loule,Hermsann von Helmholtz,Rudolf Clausius etc.familiarizîndu-l totodata cu teoriile stiintifice ale momentului. In sprijinul acestei afirmatii sau nu numai poemele sale,ci si însemnarile referitoare la chestiuni legate de Fizica , însemnari cuprinse de doua caiete numite de Eminescu FIZIOLOGIE I si FIZIOLOGIE II .In acestea sunt citate formulari ale unor reprezentativi oameni de stiinta ai vremii:Mayer ,Joule,Hirm,Helmholtz,Clausius.
Manuscrisele eminesciene impresioneaza prin variantele domeniilor abordate,dar si prin gradul de elaborare a informatiei stiintifice cele mai ample desfasurari avînd însemnari referitoare la matematica si fizica.In cele ce urmeaza am încercat o ordonare a informatiilor cuprinse în caietele poetului si o prezentare a modului în care aceasta si-au gasit o expresie lirica în opera poetului.
MECANICA
Ce-a mai mare parte a chestiunilor legate de mecanica si caldura au fost extrase de poet din Annalen der Chemie und Pharmacie von Wohler une Liebig,fiind reunite sub titlul Observatii asupra puterilor naturii. Sunt abordate aici notiuni din domeniul mecanicii clasice newtoniene cum ar fi:masa,acceleratia ,miscarea rectilinie si legea acesteia ,greutatea,forta gravitationala,forta centrifuga si miscarea în cîmp central de forte,lucru mecanic si conversarea energiei mecanice.
In caietele eminesciene gasim notite referitoare la notiunile de repaus , mi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org