Referat - Etalonarea scalei unui spectroscop

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
343
Etichete
etalonarea, scalei, unui, spectroscop
Descarcari
247
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ETALONAREA SCALEI UNUI SPECTROSCOP

Introducere teoretica

La trecerea luminii prin gaze sau vapori aduse în starea de incandescenta, acestea emit radiatii care analizate cu un spectroscop sunt formate din diferite linii colorate, formând un spectru. Acelasi lucru se întâmpla si cu un corp solid incandescent.
Spectrele pot fi: de emisie si se absorbtie.
Spectrele de emisie sunt cele date de vapori, gaze sau corpuri solide aduse în stare de incandescenta.
Spectrul de absorbtie al unui corp dat este un ansamblu de linii si benzi întunecoase care apar pe fondul spectrului continuu de emisie, atunci când lumina trece printr-un mediu absorbant.
Spectrele de emisie cât si cele de absorbtie se împart în urmatoarele trei tipuri: spectre continue, de banda si de linii.
Spectrele de linii apartin atomilor si ionilor lor. Spectrele de banda apartin moleculelor, iar spectrele continue sunt emise de sistemele cu densitate mare, cum sunt corpurile solide si lichide. Spectrele de linii depind de structura materialului care le emite. În felul acesta, cunoscând lungimea de unda a liniilor spectrale se poate determina si componenta materialului.
Scopul lucrarii de fata consta în etalonarea scalei unui spectroscop, iar pe baza curbei de etalonare lungimea de unda a liniilor spectrale ale unui element.

Descrierea aparaturii

Spectroscopul este format dintr-un colimator C, prisma P, luneta de observatie L, scala milimetrica. Colimatorul este un tub cilindric prevazut la un capat cu o lentila convergenta L1, iar la celalalt capat cu o fanta liniara F asezata în focarul lentilei. Largimea fantei poate fi reglata cu un surub, razele de lumina ce pornesc de la fanta iluminata de izvorul luminos, dupa trecerea prin lentila L1, ies paralele si cad pe prisma P. la iesirea din prisma, ele vor fi deviate si se vor observa cu ajutorul unei lunete L, compuse din obiectivul Ob si Oc.
Pentru a putea repera pozitia relativa a liniilor de spectru, spectroscoapele sunt prevazute cu un al treilea tub M


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org