Referat - Iluzii optice

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
763
Etichete
iluzii, optice
Descarcari
302
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Iluzii optice



I. INTRODUCERE

 Iluzia este perceptia falsa a unui obiect, care, spre deosebire de halucinatie, are loc in prezenta obiectului. Totusi, perceptiile eronate sunt considerate iluzii numai daca sunt valabile pentru un numar foarte mare de indivizi. Iluziile comune tuturor indivizilor cu o stare psihofiziologica normala sunt determinate de insasi legile formarii perceptiilor. In cele ce urmeaza, ne vom apleca asupra iluziilor optice.



Ce numar vezi? Cei care vad bine culorile, pot observa 3 culori de baza: rosu, verde si albastru . In acest fel pot vedea numarul 74 . Cei care sufera de daltonism (confunda rosul cu verde), vad in acest caz numarul 21 .



Poti sa-ti gasesti pata oarba, daca ridici in fata ta, cu bratele întinse, aceasta pagina . Închide, sau acopera ochiul stâng, iar cu ochiul drept uita-te la cercul verde din stanga . Apropie foaia încet spre tine, pana când cercul rosu dispare . In acel moment ai ajuns in acel loc al retinei, de unde porneste nervul optic – pata oarba .


Pentru a obtine lumina alba, e suficient sa amestecam 3 culori: rosu, verde si albastru . Acestea sunt culorile de baza . Culoarea alba este o combinatie de culori . Culorile galben, mov si purpuriu se obtin din combinatia a cate 2 culori de baza- acestea sunt culori secundare .














II. ILUZII DE LUNGIME
Cea mai faimoasa si studiata iluzie de lungime este, probabil, iluzia Muller-Lyer, creata de psihiatrul german Franz Muller-Lyer in 1889. Care dintre segmentele orizontale AB si CD pare mai lung ? Desi sistemul vizual indica segmentul AB ca fiind mai lung, in realitate, segmentele sunt egale ca lungime daca le masuram. La realizarea iluziei contribuie liniile oblice. O explicatie a iluziei Muller-Lyer este ca trecerea de la perceptia tridimensionala la cea bidimensionala se face incorect. Din cauza liniilor oblice îndreptate catre exte


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org