Referat - Isaac Newton

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
7707
Etichete
isaac, newton
Descarcari
1075
Nota
7 / 10 - 3 voturi

Isaac Newton
I.Viata lui Isaac Newton
Sir. Isaac Newton este considerat unul dintre cei mai mari oameni de stiinta ai omenirii. Nascut pe 1642, in ziua de Craciun, in satul Woolsthope, din Lincolnshire ( in Anglia ), Newton nu a fost un copil-minune, dar din fercire, incurajat de unul dintre profesori, si-a continuat studiile.
Astfel a intrat la universitatea Cambridge in 1661, pentru ca in 1669 sa fie ales membru al colegiului Trinity. In 1665 si-a luat licenta si si-a propus sa continue studiile pentru a obtine doctoratul. Dar, din cauza unei epidemii de ciuma, universitatea a fost inchisa. Newton insusi marturisea: ,,Eram atunci la apogeul capacitatilor mele de gandire si studiu in matematica abstracta si filozofia natuala (fizica), un apogeu pe care de atunci nu l-am mai atins niciodata.”
In acest timp, a pus bazele faimosului sau tratat: ,,Philosophiae Naturalis Principia Mathematica ” (Principiile matematice ale filozofiei naturale), care a fost publicat in cele din urma in 1687.
Opunandu-se ferm incercarilor regelui James al II-lea de a transforma universitatile in institutii catolice, Newton a fost cales membru al Parlamentului, pana in 1689, pozitie pe care o va recapata in parioada 1701-1702. Intre timp, in 1696, s-a mutat la Londra, devenind vistier al monetariei regale, pentru ca mai apoi sa ajunga Lord Trezorier al Regatului, in 1699, pozitie pe care a detinut-o pana la moartea sa. In 1671 a fost ales membru al Societatii Regale din Londra, fiind ales in 1703, presedintele acesteia. Una dintre principalele sale lucrari, ,,Optica”, revolutionand practic tot ce se credea pina in acel moment.
In anul 1705, a fost inobilat cu titlul de ,,Sir” ( Lord ) de catre regina Anne, la Cambridge.
Pe masura ce teoriile si tratatele sale incepeau a fi acceptate pe continent si in special dupa 1714, Newton a devenit unul dintre cei mai respectabili oameni de stinta din Europa. Newton si-a petrecut ultimul deceniu perfectionandu-si tratatele sale anterioare, si aparandu-se de critici. Acesta era un om modest si cu gusturi simple, detestand criticile, fiind dur cu dusmanii, si generos cu prietenii. In guvern si in Societatea Regala si-a demonstrat calitatile de administrator. Nu s-a insurat niciodata, si a trait o viata modesta, stingandu-se din viata in 1727, la varsta de 85 de ani, a fost ingropat cu onoruri la Abatia Westminster.
Newton este considerat parintele fizicii modene, realizarile sale in domeniul invesigatiei experimentale, fiind o inovatie, ca si cele din domeniul matematicii. Cu acelasi interes si cu aceeasi originalitate, Newton s-a implicat si in chimie, istorie, si chiar teologie.
II.Lucrarile lui Isaac Newton
Optica
In 1664, cat timp era student, Newton a citit lucrarile englezilor Robert Boyle si Robert Hooke legate de optica, studiind de asemenea si lucrarile filozofului francez Rene Descartes, despre matematica si fizica.
Astfel a investigat refractia luminii prin prisma de sticla, realizand dupa cativa ani experimente extrem de exacte si elaborate, prin care Newton a descoperit un tipar matematic in fenomenul culorilor. El a descoperit ca lumina este formata dintr-o infinitate de raze de culoare (ce se pot observa si la curcubeu ), fiecare raza putand fi definita cu ajutorul unghiului pe care il face la intrarea sau la iesirea dintr-un mediu transparent.
Newton a corelat aceasta notiune cu studiul despre interferenta cu o pelicula subtire, folosind o metoda simpla si de mare precizie pentru a masura grosimea acestei pelicule. Astfel, el a considerat lumina ca fiind alcatuita din o multitudine de particule minuscule. Prin acest experiment, el putea modifica magnitudinea corpusculilor transparenti, astfel incat suprafetele unor corpuri , in functie de dimensiunile lor, sa interactioneze cu lumina, incat sa reflecte , selectiv, diferite culori.
O mare descoperire al lui Newton, ce tine in egala masura de optica dar si de astrologie este inventarea telescopului cu reflexie.
2.Matematica
Si in matematica, geniul lui Newton s-a manifestat devreme, fapt vizibil din lucrarile acestuia. Desi a invatat geometrie la scoala, intotdeauna s-a considerat auto-didact. Newton a contribuit in toate ramurile matematicii, dar in special in geometria analitica, , si definind spatiul determinat de . Astfel Newton a aflat si metodele generale de a rezolva
problemele de ; prin metoda calcului integral, si prin metoda calculului diferential.
Aceste metode au fost principa...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org