Referat - Spectrul de absorbtie

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
403
Etichete
spectrul, absorbtie
Descarcari
204
Nota
0 / 10 - 0 voturi

SPECTRUL DE ABSORBTIE

Introducere teoretica

Daca printr-o substanta transparenta (gaz, solid sau lichid) lasam sa treaca lumina la un izvor cu spectru continuu si analizam apoi lumina cu ajutorul unui spectroscop. Se observa ca din spectru lipsesc total sau partial unele radiatii iar în locul acestora apar linii sau benzi negre, avem un spectru de absorbtie.
Spectrele de absorbtie sunt foarte variate ca aspect.
Se deosebesc:
Spectre de absorbtie cu linii datorate atomilor si ionilor. Astfel de spectre se observa la trecerea luminii prin gaze sau prin vapori metalici.
Spectre de absorbtie de banda datorate moleculelor cu o structura mai complexa.
Spectrul de absorbtie observat cu spectroscopul variaza ca aspect în functie de grosimea stratului absorbant. Cu cât stratul este mai gros, cu atât benzile par mai întunecate si mai largi. Marind si mai mult grosimea stratului unele benzi se pot contopi într-o singura banda mai lata.

Descrierea aparaturii

Spectroscopul este format dintr-un colimator C, prisma P, luneta de observatie L, scala milimetrica. Colimatorul este un tub cilindric prevazut la un capat cu o lentila convergenta L1, iar la celalalt capat cu o fanta liniara F asezata în focarul lentilei. Largimea fantei poate fi reglata cu un surub, razele de lumina ce pornesc de la fanta iluminata de izvorul luminos, dupa trecerea prin lentila L1, ies paralele si cad pe prisma P. la iesirea din prisma, ele vor fi deviate si se vor observa cu ajutorul unei lunete L, compuse din obiectivul Ob si Oc.
Pentru a putea repera pozitia relativa a liniilor de spectru, spectroscoapele sunt prevazute cu un al treilea tub M. Acesta are la capat o scala milimetrica transparenta T ce se afla în planul focal al unei lentile convergente L2, situata la celalalt capat. Scala milimetrica fiind iluminata de un izvor de lumina S/, razele ce ies din lentila L2, sunt paralele si cazând pe fata AC a prismei, se reflecta în asa fel încât intra în luneta de observatie si se strâng în planul fo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org