Referat - Apele Terrei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
7682
Etichete
apele, terrei
Descarcari
1232
Nota
7.75 / 10 - 4 voturi

Apele Terrei
In mod obisnuit apa este un lichid, un compus hidrogenat al oxigenului.Ea insa poate exista in trei stari diferite de agregare,trecand cu relativa usurinta (pe Terra)dintr-una in alta:lichida,gazoasa(vapori) si solida(gheata).
Unitatile geografice ale hidrosferei, respectiv sistemele teritoriale in care e organizata apa sunt: oceanele,marile,apele curgatoare,lacurile si apela subterane,ghetarii.Apa intra insa in componenta altor invelisuri ale Pamantului,cu care hidrosfera propriu-zisa se gaseste intr-un permanent schimb(circuit). Este vorba de apa din atmosfera(sub forma de vapori),din biosfera(80% din materia vie este compusa din apa),din rocile scoartei(ca apa libera sau legata chimic) si din sol.
Circuitul apei pe Terra
Apa are o mobilitate mult mai mare decat litosfera, dar mai mica decat atmosfera.Aceasta mobilitate consta atat in transformari fizice sau chiar chimice(trece in stare de vapori sau de gheata si invers, se combina cu alte elemente si devine o solutie), dar mai ales se deplaseaza cu usurinta in baza unor legi fizice.
La nivelul planetar, hidrosfera reprezinta un sistem functional, in care patrunde energia solara sau\si terestra. Aceasta energie determina o miscare continua a apei, formand anumite circuite,cu caracter regulat sau periodic.
S-a incetatenit formularea circuitului apei in natura.La modul cel mai general,aceasta consta in evaporarea apei de la suprafata oceanelor si a continentelor, ridicarea ei in atmosfera, precipitarea sub forma de ploaie sau zapada si reantoarcerea ei in ocean fie in mod direct, fie prin intermediul apelor curgatoare sau prin ghetari.
Exista un circuit mare(sau lung) si altele mici. Aceasta se refera la situatia cand ploua direct pe ocean sau cand apa se evapora de pe continent si se intoarce,prin ploaie, tot pe continent.De subliniat este si faptul ca oceanele au si alte circuite, de suprafata sau de adanc, si faptul ca o parte din apa se blocheaza in ghetari.
Repartitia apei oceanice pe glob
Aceasta este inegala.Circa noua zecimi se grupeaza pe o jumatate din sfera emisferica a Terrei, avand polul situat in SE-ul Insulei Noua Zeelanda.
Marile sunt intinderi de apa oceanica, mai mici sau mai putin adanci decat oceanele.
Raurile si fluviile sunt organisme care colecteaza apele superficiale continentale.Raurile si fluviile au un regim de curgere permanent,deoarece se alimenteaza nu numai din ploi ci si din ape subterane.
Lacurile reprezinta mase de apa care stagneaza in excavatiuni ale continentului.Dimensiunile lor sunt variabile;adancimea incepe de la cativa metri si pana la 1620m cat are lacul Baikal, iar suprafata de la foarte mica la 37oookm patrati cat are Marea Caspica.
Calitatea apelor in Romania
Din punct de vedere al calitati apelor, resursele de apa pot fi clasificate in patru categorii:
calitatea 1: sunt apele care pot fi folosite consumul populatiei reprezentand 48%-50% din total
calitatea 2: sunt apele folosite in industriile pretentioase reprezentand 24% din total
c) calitatea3 :sunt apele folosite in irigatii si in industria
nepretentioasa
d) calitatea 4: sunt apele degradate care reprezinta 17-18%
Fiecarui cetatean roman ii revin in fiecare an peste 39000kg de poluanti deversati in apele tarii.
Situatiile cele mai critice se intalnesc in bazinele hidrografice .Cele mai mari surse de poluare fiind unitatile chimice si petrochimice precum si evacuariile din unele orase.
Ca masuri de urgenta se impune elaborarea si aplicarea unei strategii de conservare si gospodaririi resurselor de apa
Importanta si utilizarea apei
Apa determina natura lumii fizice si biologice pe planeta noastra si reprezinta cea mai importanta substanta chimica. Apa este un constituent major al corpului animal si al mediului inconjurator in care traim.In industria chimica ,apa se foloseste ca materie prima,ca mijloc de racire si de incalzire,in procesele de dizolvare,recristalizare,purificare, distilare,hidroliza ,ca mediu de reactie etc.
Apa este cea mai raspandita substanta in natura.Ea se gaseste in toate cele trei stari de agregare:sub forma de vapori in atmosfera, sub forma lichida in rauri, mari si oceane si sub forma solida in zapada si gheata.
In scoarta Pamantului se gaseste apa de infiltratie si mari cantitati de apa legata sub forma de apa de constitutie sau de cristalizare in diferite minerale.
Apa naturala sau bruta nu este niciodata pura;ea este impurificata cu oxigen, azot, amoniac, dioxid de carbon, oxizi de azot, hidrogen sulfurat, dioxid de sulf si unele substante organice.
Apa raurilor diz...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org