Referat - Biogeografie

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
336
Etichete
biogeografie
Descarcari
254
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi, Facultatea de
Geografie si Geologie
2003-2004






REFERAT






Biogeografie









Dr. Liliana Gabriela Anitei
Ene Adrian
Grupa I A
Anul II
Sp. Geografia mediului

Tundra si Taigaua

Tundrele sunt formatiuni ierboase , subarvustive si aburstive scunde , deschise formate sub influenta climatului aspru polar, situate la limita padurilor de conifere , intre silvotundre si deserturi nivoglaciare.
Dupa pozitia lor pe glob, tundrele se impart in arctice si antarctice.
Tundrele arctice ocupa Islanda, nordul peninsulei Scandinave, extremul nordic al Rusiei, estul Canadei. Acesta se caracterizeaza printr-un climat foarte aspru cu temperaturi medii anuale osciland intre 0ºC-40ºC in tundra europeana si intre -9ºC si -14ºC in tundra asiatica. Precipitatiile medii anuale sunt variabile – de 300-400 mm in tundra europeana si sub 250 mm in tundra asiatica; stratul de zapada nu depaseste 30 cm. Iarna , care este defapt o lunga noapte polara pentru ca soarele nu se ridica deasupra orizontului timp de 7-9 luni , este geroasa cu media lunii ianuarie de -40,1ºC. In acest anotimp se produc vanturi puternice si fenomene luminoase numite aurore boreale , datorita razelor crepusculare emise de soare. Verile sunt scurte si racoroase cu precipitatii care se topesc.
Invelisul edafic este constiuit din podzoluri si soluri mlastinoase, sarace in substante nutritive. Vara solurile se dezgeata pe o grosime de 0,2-1,6 m, stratul de adancime permanent inghetat (permafrost) mentinand la suprafata apele rezultate din topirea ghetii.
Vegetatia de tundra este constituita din muschi, licheni, garminee, ciperacee, subarbusti, ce se distribue pe un singur strat, cel mult doua. De la sud spre nord se succed urmatoarele biocenoze: tundra cu arbusti, tundra cu subarbusti, tundra cu muschi si licheni si tundra rara cu un grad mic de acoperire (sub 50% - fell-field si barren).
Tundrele din Eurasia ocupa mare parte din Islanda ,


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org