Referat - Brazilia

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
470
Etichete
brazilia
Descarcari
257
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Cea mai mare tara din America de Sud, formata din 23 state federale si singura de limba portugheza.



În partea central-estica a Americii de Sud cu deschidere la Oceanul Atlantic (7400 km2). Tarmurile sunt scaldate de curenti calzi, fara prea mare influenta climatica. În vest, frontiera ajunge aproape de Muntii Anzi. Partea nordica ocupa bazinul Amazonului.



Este a cincea tara din lume (dupa Rusia, Canada, China, S.U.A.) si are suprafata de 8 511 965 km2 (aproape cât Europa si jumatate din America de Sud).



În N - Guyana Franceza, Surinam, Guyana si Venezuela, în N-V - Columbia, în V - Peru, în S-V – Bolivia, Paraguay si Argentina, în S - Uruguay, iar in E - Oceanul Atlantic.



Are 153 332 000 loc., 18 loc./km2, 75% din populatie este urbana si se vorbeste limba portugheza.



Tarmul atlantic este în general jos si putin fragmentat, cu exceptia marelui estuar al Amazonului, unde apar si foarte multe insule, cea mai mare fiind Marajo. La sud de Capul Rocco si Capul Branco, linia de tarm este mai articulata si mai înalta, cu numeroase porturi (Recife, Salvador, Rio de Janeiro, Santos, Porto Alegre). În largul oceanului se gaseste insula Trinidade.
Reliful are altitudini medii joase, aproape 2/3 fiind sub 300 m. Domina doua tipuri majore: podisurile si câmpiile. Podisul Braziliei ocupa partea central-estica, cu o altitudine medie de 800 m. În vestul sau se individualizeaza Podisul Mato Grosso (media de 800 m), iar în sud, de-a lungul coastei Atlanticului, sunt culmi mai înalte (pâna la 2 800 m), ca Serra do Mar, Serra Espinaco. La nord de fluviul Amazon, Brazilia ocupa putin si din Podisul Guianelor, cu vârful cel mai înalt din toata tara, Pico de Neblina (3 014 m).


A doua categorie de relief cuprinde Câmpia Amazonului (peste 50% din teritoriul Braziliei), întinzându-se si prin vestul Podisului Mato Grosso, unde face jonctiunea (pest


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org