Referat - Bucuresti

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3198
Etichete
bucuresti
Descarcari
767
Nota
10 / 10 - 1 vot


Referat La Geografie
- Bucuresti -
Bucuresti
Introducere
Bucuresti este capitala si cel mai mare oras din România, localizat în sud-estul tarii. Orasul este situat la aproximativ 65 de kilometrii de fluviul Dunarea pe malurile Dâmbovitei, un afluent al Dunarii. El este situat într-o zona de câmpie si incluzând zonele suburbane acopera o suprafata de 300 kilometrii patrati.
Populatia
În 1930 populatia Bucurestiului atingea cifra de 631288 de locuitori. În anii 1950, ca urmare a industrializarii si a politicii de urbanizare numarul populatiei s-a dublat, si a continuat sa creasca constant. În 1997 populatia trecuse de pragul de 2 milioane mai exact atinsese cifra de 2037000.
Cresterea populatiei a dus la scaderea locuintelor, aceasta problema persistând pâna în ziua de astazi. Lipsa surselor financiare a României a împiedicat constructia de noi apartamente, multe cladiri începute înainte de anul 1990 sunt înca neterminate.
Economia
Bucuresti este un important centru industrial si principalul centru financiar si comercial al României. Productia industriala a orasului reprezinta 20 % din productia nationala. Industria orasului include constructia de masini grele, aviatie, mecanisme fine, unelte agricole, produse electronice, chimice, textile, produse din piele, cabluri, cosmetice si produse alimentare.
Principalele mijloace de transport în capitala sunt autobuzul, troleibuzul, tramvaiul precum si metroul sau liniile expres de suprafata. Calatoriile cu metroul si cele pe liniile expres se fac pe baza de cartela magnetica.
Aspectul urban
Orasul este împartit în doua de Râul Dâmbovita si este strabatut de doua mari bulevarde. Bucurestiul este împartit de sase districte administrative numite sectoare; zona rurala adiacenta formeaza al VII-lea sector numit Sectorul Agricol Ilfov care a fost transformat în judet. Multe zone industriale se gasesc la suburbie, în timp ce în interiorul orasului gasim zonele rezidentiale. Bucurestiul era cunoscut la începutul secolului XX ca fiind „Parisul Balcanilor”, el fiind o metropola pâna în anul 1944 când arhitectura si cultura aveau multe influente franceze. Dupa un guvern comunist care a venit la putere la sfârsitul Celui de al doilea Razboi Mondial, influentele franceze asupra culturii au încetat, dar arhitectura a ramas. În timpul anilor 1980 când conducerea statului s-a aflat dictatorul Nicolae Ceausescu, o suprafata întinsa aflata pe malurile Dâmbovitei a fost demolata, pe aceasta suprafata aflându-se biserici, monumente istorice si case. Cladiri cu influente din arhitectura nord-coreeana au fost începute dar în ziua de astazi multe sunt înca neterminate.
AtracTii turistice
Printre cele mai importante cladiri care au rezistat secolelor se afla Palatul Justitiei (1864), Palatul Stirbei (1835), Banca Nationala (1885), Platul prezidential (Palatul Cotroceni), si cladirea Bibliotecii Centrale a Universitatii (1893). Alte cladiri importante care merita vizitate dar construite în secolul XX sunt: Palatul Cantacuzino (1900), Palatul postei (1900), Cladirea Casei de Economii si Consemnatiuni (1900), Palatul Regal (1935), Casa Armatei (1913) si Arcul de Triumf (1920). Printre cladirile religioase ale Bucurestiului se remarca Manastirea Antim (1715), si Biserica Patriarhiei (1665). Printre parcurile din Bucuresti care sunt numeroase reamintim Herastraul, Cismigiul si IOR.

Institutii culturale si educationale
Institutiile educationale din Bucuresti cuprind si Universitatea din Bucuresti (fondata în 1694 si reformata în 1864) si Universitatea Politehnica (1819). În oras se gasesc de asemenea sediile facultatilor economice, agricole, de arhitectura, medicina si muzica.
Orasul are multe biblioteci, incluzând Biblioteca Nationala (1955) si Biblioteca Academiei Române (1867). Printre alte institutii culturale mai gasim si Muzeul National de Arta (1950), Muzeul National de Istorie al României (1968) si sala de concert a filarmonicii române, Ateneul Român (1888).
Istoria orasului
Istoria Bucurestiului începe din secolul al XV-lea. Ca urmare a revoltei principilor din Tara Româneasca si Moldova, contra otomanilor, acestia au incendiat orasul în anul 1595. În 1698 sultanul otoman Mustafa al II-lea face Bucurestiul capitala a Tarii Românesti. Razboiul a început între cele trei puteri Imperiul Otoman, Rusia si Austria, el continuând între anii 1711 si 1829, iar Bucurestiul fiind geografic în mijlocul conflictului, a fost periodic distrus si ocupat.
În 1859 Bucurestiul a devenit centrul...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org