Referat - Conversia de energie

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4823
Etichete
conversia, energie
Descarcari
767
Nota
8 / 10 - 3 voturi

Conversia de energie
Pana in secolul nostru unica sursa de energie utilizata a fost energia solara. Aceasta se inmagazineaza sub forma de energie chimica, prin procesul de fotosinteza,in surse regenerative (apele, lemnul) sau in combustibili fosili (carbune,petrol,gaze) a caror formare dureaza milioane de ani.
Pentru obtinerea energiei electrice se consuma cantitati mari de carbuni,sisturi si hidrocarburi. Deoarece rezervele de hidrocarburi se epuizeaza rapid pe plan mondial,in viitor va creste mai ales productia de energie electrica pe baza de carbuni si se va utiliza mai mult energia hidroelectrica in cea electronucleara.
In scopul evaluarii calitatilor de caldura obtinute prin arderea combustibililor este necesar sa se cunoasca efectele termice ale acestor reactii precum si legile care guverneaza astfel de transformari.
Cercetare fundamentala si dezvoltare privind: geodinamica masinilor cu gaze; fenomenele de combustie; transfer de caldura si conversie de energie; tehnologii de producere a turbomotoarelor cu gaze; instalatii de utilizare. Modele, prototipuri, statii pilot pentru încercari si experimente; tehnici si masuratori în laborator pentru: combustie, conversie de energie, schimb de caldura, tipologia vibratilor. Strategii, prognoze, diagnoze, asistenta, consultanta, certificari de produse.
Surse de energie
Sursele de energie cele mai primitive sunt cele obtinute din carbune si petrol. Însa acestea sunt epuizabile si arderea acestora produce mari cantitati de CO2.
De aceea sunt cautate noi surse de energie. Se încearca folosirea energiei solare captata cu ajutorul panourilor solare. Însa conversia energiei razelor solare în caldura sau electricitate se face cu o pierdere de 80-90% si acestea nu pot fi captate decât în timpul zilei si astfel energia trebuie sa fie stocata pentru a putea fi furnizata si pe timpul noptii.
O alta sursa este forta apelor. Prin construirea hidrocentralelor se obtin mari cantitati de energie.
Se poate folosi apa termala pentru încalzire sau a aburilor de apa pentru a produce electricitate. Astfel de centrale se gasesc în Italia, Japonia si California. La forajele de mare adâncime se poate injecta apa rece care este încalzita si apoi extrasa pentru a produce energie electrica.
Înca din 1966 la Rance în Franta functioneaza o centrala mareeomotrica care foloseste energia mareelor. Japonia încearca folosirea valurilor cu ajutorul unor dispozitive plutitoare.
O alta sursa de energie este cea furnizata de curentii de aer de suprafata. Teoretic s-a stabilit ca acesti curenti raspândesc anual o energie de 200 de ori mai mare decât necesarul mondial. Însa pentru captarea acestei energii este nevoie de eoliene foarte mari.
Energia nucleara este una dintre cele mai folosite noi surse de energie la acest final de secol. Energia nucleara poate fi produsa în doua moduri: prin fisiune si prin fuziune.
Prin fisiune sunt folositi atomi grei cum ar fi Uraniul care se dezintegreaza si genereaza o mare cantitate de energie. Însa reactia este instabila si se produce o mare cantitate de radiatii. Rezidiurile ramase în urma reactiilor sunt radioactive, nocive si trebuie depozitate în conditii speciale.
Prin fuziune se folosesc atomi usori cum ar fi hidrogenul. Sunt folositi izotopii hidrogenului deuteriul si tritiul. Prin unirea atomilor se elibereaza o mare cantitate de energie. Însa si aceasta reactie este foarte instabila. Avantajul este faptul ca hidrogenul este prezent în cantitati mari, nu este poluant, este reciclabil si poate fi stocat.
În viitor se va încerca captarea energiei solare din spatiu si transmiterea acesteia pe pamânt cu ajutorul microundelor. Proiectul facut de Boeing-NASA ocupa 100km2 si ofera o putere de 10000MW.
Se încearca folosirea energiei termice a oceanelor. Astfel este captata apa calda dintr-o zona superioara si cu ajutorul amoniacului se antreneaza o turbina în deplasarea sa spre o zona cu apa rece. O astfel de centrala poate furniza o putere de 200MW.
Energie electrica
Energia electrica reprezinta capacitatea de actiune a unui sistem fizico-chimic.
Energia electrica prezinta o serie de avantaje in comparatie cu alte forme de energie, si anume:
producerea energiei electrice in centrale electrice are loc in conditii economice avantajoase;
energia electrica poate fi transmisa la distante mari prin intermediul campului electromagnetic, fie direct prin mediul inconjurator, fie dirijat prin linii electrice;
la locul de consum, energia electrica poate fi transformata in conditii economice in alte forme de energie;
energia electrica poate fi divizata si utilizata in parti oricat de mici, dupa necesitati;
Dezavantajul pe care il prezinta energia electrica in comparatie cu alte forme ale energiei consta in aceea ca nu poate fi inmagazinata. Energia...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org