Referat - Eclipsele

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
313
Etichete
eclipsele
Descarcari
214
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Eclipsele


Fenomenul de eclipsa apare trei corpuri ceresti sunt aliniate astfel încât unul dintre ele, vazut de pe alt corp, pare acoperit de al treilea corp. Dar, în general, termenul de eclipsa este folosit doar în cadrul unor trei corpuri ceresti: Pamântul, Luna si Soarele. În acest cadru, exista doar doua tipuri de eclipsa: cea de Soare si cea de Luna.
Eclipsele de Soare au loc atunci când Soarele, Luna si Pamântul sunt perfect aliniate, astfel încât Soarele este acoperit de Luna. Acest fenomen este o coincidenta cosmica, deoarece de pe Pamânt Luna si Soarele par de aceeasi marime. Acest lucru se datoreaza faptului ca Soarele este de 400 de ori mai mare decât Luna, dar este si de 400 de ori mai departe de Pamânt decât aceasta. Eclipsele de Soare, dar si de Luna pot fi totale sau partiale. Aici, eclipsa partiala este atunci când Luna acopera doar partial Soarele, iar cea totala atunci când Soarele este complet acoperit.
În timpul eclipsei totale, în jurul Lunii se formeaza un disc de lumina, reprezentând exploziile si portuberantele solare ce nu pot fi acoperite. Si, datorita fenomenului prin care Luna se departeaza de Pamânt (cam 1,6 cm pe an), în câteva mii de ani, discul de lumina din jurul Lunii ve deveni mai mic decât acum.
Eclipsa totala de Soare Diagrama eclipsei de Soare

Eclipsele de Luna au loc atunci când Luna este acoperita de umbra Pamântului. Asemenea celor de Soare, acestea pot fi totale sau partiale. Si, datorita atmosferei terestre, Luna în timpul unei eclipse pare rosiatica.

Eclipsa partiala de Luna. Fazele unei eclipse de Luna

Dar acestea nu sunt singurele tipuri de eclipse. Mai exista si eclipse între alte corpuri ceresti, si acestea se numesc ocultatii. Unele dintre cele mai interesante sunt acelea dintre Jupiter, satelitii sai si Soare.

Desi astazi eclipsele sunt un fenomen admirat, nu a fost mereu asa. În antichitate, incasii credeau ca eclipsa de Soare este un blestem ceresc, si c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org