Referat - Eritrea

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
299
Etichete
eritrea
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Eritrea


Eritrea, stat independent în Africa, avînd granite: în est cu Marea Rosie, în sud-est cu Dijboti, în sud si vest cu Etiopia si în nord si nord–vest cu Sudan. Formal sub control italian, Eritrea a fost luata de Marea Britanie în al doilea Razboi mondial.A fost un protectorat britanic din 1941 în 1952, când a fost federalizat cu Etiopia. Creatia unui stat unitar etiopian în 1962 în care Eritrea a fost ancorporata ca o provincie, a ajutat sa provoace un razboi lung de eliberare care a culminat în independenta eritreana în 1993. Eritrea are o suprafata de 121144 kmp (46774mip). Asmara este capitala si cel mai mare oras.

Relief si resurse

Eritrea are patru tipuri de suprafete: câmpia coastala a Marii Rosii; dealul platou sud central care formeaza miezul tarii; dealurile din zonele nordice si vest centrale si câmpiile vestice largi. Costa Marii Rosii se întinde mai mult de 1000 km (600mi) si este din partea aceasta de apa din care a derivat numele tarii (greaca, erythraea, rosu). Câmpia coastala îngusta primeste putina ploaie si este foarte fierbinte. Depresiunea Denakil în sud-est cade sub nivelul marii si a fost locul unora dintre cele mai mari temperaturi întâlnite pe Pamânt. Catre vest, câmpia coastala se ridica ascutit catre dealul platou, unde altitudinea difera de la 1830 la 2440 m (6000 la 8000 pc) peste nivelul marii si ploaia anuala este semnificativ mai mare decât pe coasta. Dealul tarii în nord si vest al miezului platoului difera de la 760 la 1370 m (2500 la 4500pc) peste nivelul marii si în general primeste mai putina ploaie decât platou. Câmpiile largi se întind în vestul râului Baraka si în nordul râului Setit.
Un numar de râuri se scurg în regiunile platoului si dealului. Gash ( Mereb), Baraka si Anseba merg dela platou vestic în Sudan, în timp ce Falkat, Laba si Alighede merge de la dealurile nordice la Marea Rosie.
Resursele Eritreei traditional a suportat un stil de viata agricultural mare, desi o baza industriala semnificativa a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org