Referat - Evolutia istorica a Asiei

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
342
Etichete
evolutia, istorica, asiei
Descarcari
218
Nota
0 / 10 - 0 voturi






Vasitatea si diversitatea fizico-geografica,ca si faramitarea etnica a Asiei,au facut sa nu se poata vorbi,de-a lungul istoriei,de o evolutie globala,unitara,a continentului,ci numai de evolutia distincta a unor mari zone geografice,fiecare cu popoarele,formatiunile statale si civilizatiile proprii,care s-au dezvoltat,din antichitate pana in sec 19,relativ independent unele de altele.Nu au existat bariere naturale care sa separe continentul asiatic de cel european si de cel african.Miscarile de populatie s-au facut dinspre Asia spre Europa si Africa.Popularea arhipelagurilor din Pacificul occidental,a Australiei si Oceaniei a avut ca punct de plecare tot Asia continentala.
La nord de paralela 50 grade se intind reg. de tundra si padure,apartinand in majoritate Siberiei,slab populate,strabatute pana la inceputul sec. 20 de vanatori si pescari primitivi.Intre 40-50 grade lat N,o zona de stepa si desert.La S de aceasta zona arida sunt situate regiunile propice agriculturii sedentare.China,cuprinsa in general intre 20-40 grade,se fragmenteaza in cateva mari segmente:Asia Mica,Mesopotamia si Valea Nilului.In SE,este o lume de sine si pt sine,subcontinentul indian,cu propria sa evolutie,ce pare a face abstractie de evolutia din restul Asiei.Influentat initial,in prima jumatate a milen. 1 d.Hr.,de marele vecin,arhipelagul nipon se va izola aparandu-si,pana la jumatatea sec.19,propria identitate.
Mesopotamia reprezinta leaganul celor mai vechi civilizatii ale antichitatii ,in care are loc in mil.3 i.Hr.,trecerea la forma de organizare statala.Infloritoarea agricultura din aceste regiuni aluvionare situate in vecinatatea marilor fluvii,au luat nastere gratie unor complicate retele de canale de irigatie si drenaj,de lacuri de retinere a apei,sistem care a impus o o noua forma de organizare social-politica – despotismul oriental.
Unificarea Chinei este opera suveranului Shi Huangdi,care adopta titlul de imparat(221 i.Hr.) si reuseste ,prin reforme impuse c


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org