Referat - Geomorfologie

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
413
Etichete
geomorfologie
Descarcari
250
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Geomorfologie

Geomorfologia este stiinta care se ocupa cu studul formelor de relief inclusiv cu geneza lor.
Ea cuprinde elemente cantitative si una calitativa care vizeaza originea formelor de relief in timp si spatiu.
Denumirea de Geomorfologie vine din limba Geaca unde inseamna ge-pamant, morphe-forma si logos-studiusi este data de K. FR. Neuman in anul 1864.
Obiectul de studiu il constituie neregularitatile scoartei terestre, dar se mai implica si in analiza altor elemente din peisaj.
Relieful este un element de baza in peisaj pentru ca el se modifica mai greu in timp fata de soluri, clima, vegetatie, etc.

Legatura geomorfologiei cu alte stiinte

Geomorfologia are legaturi si cu alte stiinte cum ar fi:
legatura dintre stintele geomorfologice si cele geologice, care are in evidenta efectele generate de agentii interni in relief cum sunt rolul miscarilor tectonice rolul miscarilor orogenetice, etc.
stiintele fizico-geografice care ofera un bogat mate-informational care releva corelatia dintre agentii externi si formele de relief. Zonele de clima si etajele de clima exercita prin factorii proprii modelarea reliefului
topografia pune la dispozitia geomorfologiei –harta- cea mai importanta baza de lucrucare.
Geomorfologia si continuitatea ei ca stiinta este atestata de continua sa dezvoltare vis-à-vis de obiect si de baza metodologica.
Tot in acest context se semnaleaza si principalele subdiviziuni ale geomorfologiei:
geomorfologia planetaraabordeaza relatiile dintre miscarea de rotatie variatia si deplasarea polilor dar si structura interna a pamantului si configuratia interna a terei.
Geomorfologia tectonica care cuprinde cele mai diverse aspecte legate de zonele de orogen si de platfoma.
Geomorfologia sculpturala care studiaza mecanismele si procesele generate de agentii externi. Mai este cunoscuta si sub denumirea de geomorfologie climatica fiind legata actiunea climatica ( temperatura, precipitatii, vanturi ) si are o pondere insemnata care


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org