Referat - Ghetarii

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
303
Etichete
ghetarii
Descarcari
244
Nota
0 / 10 - 0 voturi

LICEUL TEORETIC “ALEXEI MATEEVICI”






Elevei clasei a V “A”
MIHAI ALEXANDRA


Donduseni, 2007





Ghetarii se deplaseaza încet de-a lungul vailor montane, ca niste benzi transportoare imense încarcate cu roci sfarâmate. Se aseamana si cu niste corpuri abrazive gigante, flexibile, modelând peisaje spectaculoase.

GHETARII – torentele de ghiata – sunt caracteristici mintilor înalti si tinuturilor polare acoperite de ghiata. Oamenii de stiinta clasifica ghetarii în doua mari grupe: ghetarii continentali („de calota”) si ghetarii de munte ( sau „de vale”).

GHETARII CONTINENTALI, se formeaza acolo unde linia zapezilor este situata la o altitudine foarte mica.
Cei mai mari doi ghetari continentali, unul care acopera cea mai mare parte a Antarcticii si celalalt aproape întreaga Groenlanda, sunt numite platouri glaciare sau banchize.
Platoul glaciar al Antarcticii acopera peste 13 milioane km² si are grosimea maxima de 4,87 km. Suprafetele mai mici, ca cele din Islanda sau Norvegia, sunt numite calote glaciare. Cea mai mare calota glaciara din Europa este în Islanda si acopera aproximativ 19500 km².
Antarctida reprezina singurul contintent acoperit aproape în întregime de gheata, cu exceptia unei suprafete de uscat foarte reduse (2500 km²) care reprezinta numai 0,02% din întinderea lui totala. Continentul nu are granite precise si bine stabilite, unii cercetatori socotesc drept granita limita zonei de gheturi plutitoare. În jurul Antarctidei, gheata de pe continent se prelungeste mult în apele Oceanului Planetar, formînd o platosa relativ unitara, înalta pîna la 90 m, numita banchiza, de la care se rup mari blocuri de gheata numite aisberguri, care, datorita curentilor de apa oceanici, plutesc în largurile oceanului.
Ghetarii din Groenlanda, Antarctica si Antarctida transporta anual cantitati imense de gheata în mari.


GHETARII MONTANI, se formeaza la altitudini mari, unde temperatura în cursul anului este sub 0 grade C.
Ghetarii de vale sunt forme de relief


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org