Referat - Guadalquivir

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
300
Etichete
guadalquivir
Descarcari
218
Nota
0 / 10 - 0 voturi

GUADALQUIVIR
(in antichitate Baetis,in araba Wadi al-Kebir=raul mare)

Lungimea:560km
Suprafata bazinului:57.527km2
Situat:Europa , Peninsula Iberica , Spania

I . PREZENTARE GENERALA

Raul Guadalquivir este unul dintre cele mai inportante ale Pen. Iberice , fiind al cincilea ca marime dupa Tajo , Ebro , Guadiana si Duero . Bazinul se afla in Sudul Peninsulei Iberice ,cu o suprafata de 57.527 km2 si cuprinde patru Comunitati Autonome(unitati administrative spaniole),Andalucia fiind cea mai reprezentativa , ocupand mai mult de 90% din suprafata.
Gudalquivir isi are izvorul in Cordiliera Betica , la 1518m altitudine cu o directie de scurgere initiala spre nord ,intre Sierra de Pozo si Sierra del Cazorlo cu o vale ingusta si adanca . La 70 km cursul este barat de Sierra Segura obligand schimbarea directiei spre sud-vest . In acest cot cursul a fost barat , formand lacul de acumulare Tranco de Beas.
Bazinul se incadreaza intre treapta meridionala a Sierrei Morena la Nord , Cordiliera Penibetica la Sud cu orientare pe directia SV-NE si Oceanul Atlantic la SV. Masivul muntos ce margineste suprafata bazinului , cu altitudini intre 1000 si peste 3000m , contrasteaza cu cu altitudinile mici ale vaii raului , care se ingusteaza pe masura inaintarii , largindu-se doar in apropierea Atlanticului . Cum apartine unor trei mari unitati de relief : Sierra Morena , Cordiliera Betica si valea Guadalquivirului , atat substratul cat si structura litologica a bazinului difera foarte
mult , avand o mare influenta asupra formelor de relief , retelei de drenaj , regimului hidric , calitatii apei si gradului de eroziune a solului.
Climatul este unul mediteranean , avand ca trasaturi majore caracterul temperat-arid cu temperaturi medii anuale de 16,8 grade Celsius si o cantitate relativ mica de precipitatii cu o medie anuala de 630 mm . Spatiul deschis spre Atlantic permite patrunderea ciclonilor dinspre Vest , determinand o distributie a precipitatiilor pe directia SV-NE , care ating


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org